13 Mart 2009 Cuma

Günesde kurutulmus domatesli fasulye dipi

resimde, ortadaki dip
Malzemeler: (yaklasik 1,5 su bardagi dip icin)

  • 400gr beyaz fasulye konservesi
  • 8 dilim günesde kurutulmus domates(yag icinde olanlardan)
  • 1 dis sarimsak, dövülmüs
  • 2 tatli kasigi taze biberiye, ince kiyilmis
  • 5 yemek kasigi zeytinyagi,
  • 2 yemek kasigi sirke (varsa kirmizi sarap sirkesi)
  • 125ml (1 cay bardagi) su
  • tuz ve karabiber
  • Hazirlanisi:
  • su haric bütün malzemeleri rondo/mutfak robotunda pure yapin
  • kademe kademe suyu ekleyerek kivamini ayarlayin, tuz ve karabiberle tatlandirin.
  • üzerini kapatip, tadini almasi icin 30dk buzdolabinda bekletin, soguk servis yapin...
  • Tip: bu dipi 3 gün onceden hazirlayip, hava almayacak bir kapda buzdolabinda muhafaza edebilirsiniz.

Kaynak: Hors D'oeuvres, Eric Treuille & Victoria Blashford-Snell

Nane ve beyaz peynirli, Közlenmis biber dipi

resmin en sagindaki dip,
Malzemeler: ( yaklasik 1,5 su bardagi dip icin)
  • 3 közlenmis kirmizi biber
  • 200gr beyaz peynir
  • 200gr krem peyniri
  • 1 dis sarimsak, dövülmüs
  • 1 avuc dolusu taze nane, ince kiyilmis
  • 4 yemek kasigi zeytinyagi
  • 2 yemek kasigi limon suyu
  • tuz, karabiber
  • Hazirlanisi:
  • bütün malzemeleri rondo/mutfak robotunda pure yapin
    gerekirse, kademe kademe 1er tatli kasigi su ekleyerek kivamini ayarlayin, tuz ve karabiberle tatlandirin.
  • üzerini kapatip, tadini almasi icin 30dk buzdolabinda bekletin, soguk servis yapin...
Tip: bu dipi 3 gün önceden hazirlayip, hava almayacak bir kapda buzdolabinda muhafaza edebilirsiniz.
Kaynak: Hors D'oeuvres, Eric Treuille & Victoria Blashford-Snell

10 Mart 2009 Salı

Portakalli, Cevizli Kurabiye


  • Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
  • 1 tutam tuz
  • 2 yumurta
  • 4 çorba kaşığı katıyağı
  • 1 su bardağı dovulmus ceviz yada fındık
  • 1 portakal kabugu rendesi,
  • 1 paketten biraz az kabartma tozu
  • üzerine:yumurta beyazı ve bir tutam seker
  • Hazirlanisi:
  • firini 180C de ısıtın.
  • un, kabartma tozu ve tuzu karıstırarak bir kaba eleyin.
  • yumurtalari hafifce cirpin, kati yagi ve sekeri ekleyip, karıstırın.
  • dövülmüs ceviz/fındık ve portakal kabugu rendesini ekleyin
  • bu karışıma, unlu karisimi ekleyip, karıstırın.
  • cevizden biraz daha ufak parçalar koparıp yuvarlak şekil verin. (ben yuvarlak bir kalipla keserek sekil verdim.)
  • üzeri icin, bir yumurtanin beyazini cirpin ve 1 tatli kasigi su ekleyip tekrar cirpin, bu karısımla, kurabiyeleri fircalayip, bir tutam sekeri bu kurabiyelerin uzerine serpistirin
  • tepsiye dizip 180C'de üzerleri hafif kızarana kadar pişirin. Turbo firinda 15dk yetiyor...

7 Mart 2009 Cumartesi

Tava Böregi

Malzemeler:
  • 3 yufka
  • 2 yumurta, cirpilmis
  • 1 cay bardagi süt
  • 1/2 caybardagi sivi yag
  • beyaz peynir, ufalanmis
  • 2 yesil sogan, ince dogranmis
  • maydonoz, ufak dogranmis
  • kirmizi toz biber
  • Hazirlanisi:
  • cirpilmis yumurta, süt ve yagi karistirin
  • ufalanmis peyaz peyniri, maydonoz, yesil sogan ve kirmizi toz biberi karistirin
  • yufkalari büyük parcalara bölüp 2'ye bölüstürün,
  • ilk sira tavanin yanlarindan tasacak sekilde dizin, yumurtali harcdan bolca sürün, bu islemi 1,5 yufka icin tekrarlayin
  • orta kata geldiginizde de yumurtali harcdan sürüp, hazirladiginiz peynirli ici dökün,
  • kalan yufkalari da ayni sekilde dizip, en üst kat haric, yumurtali harcdan bolca sürün,
  • yanlardan sarkan yufkalarla boreginizi kapatip, ocaginizi yüksek ateste acin, tava isininca altini kisin,
  • kizarinca, cevirip üst kismini da pisirin, üzerine margarin sürüp servis yapin...
  • Tip; ayni malzemelerin miktarlarini arttirarak 200 derecede ki firinda 20-25 dk. pisirerek de yapabilirsiniz. 6 yufka, 3 yumurta, 1,5 cay bardagi süt, 1 cay bardagi sivi yag, ic malzemelerini istediginiz miktarda, peynirli, kiymali-pirasali, patatesli olarak hazirlayabilirsiniz.

26 Şubat 2009 Perşembe

Zencefil ve tarcinli, Havuclu Kek

"Baharatli Tarifler" etkinligine hangi tarifle katilacagimi düsünürken, aklima meshur havuclu kekimle katilmak geldi. Malzemeler:
  • 4 yumurta, en az 1 saat oda sicakliginda bekletilmis
  • 2 cay bardagi seker
  • 2 cay bardagi sivi yag
  • 4 cay bardagi un
  • 1 cay kasigi kabartma tozu, tepeleme
  • 1 cay kasigi soda/karbonat, tepeleme
  • 1 cay kasigi tarcin, tepeleme
  • 1 cay kasigi rendelenmis taze zencefil yada 1/2 cay kasigi zencefil tozu
  • 1/2 cay kasigi limon suyu
  • 2 cay bardagi ceviz, irice dövülmüs
  • 3 su bardagi havuc, rendelenmis
  • 1 tutam tuz
  • kek kalibi icin, 1 kasik kati yag, bir avuc un
  • Hazirlanisi:
  • turbo firini 180, normal firini 200 derecede isitin,
  • kek kalibinizi, kati yag ile iyice yaglayin, unu serpistirin, fazlasini eleyin
  • yumurta ve sekeri iyice cirpin, yagi ekleyip karistirin, (bu noktadan sonra mixer kullanmayin)
  • un, tarcin, kabartma tozu, karbonat, tuzu eleyerek yumurtali karisima ekleyin, cirpmadan bir kasik yardimiyla karistirin,
  • ceviz, havuc ve limon suyunu ekleyip, harc karisana kadar karistirin,
  • harcinizi kek kalibina dökün, kalibi 1-2 kere tezgaha vurarak, harcin kalibda iyice yerlesmesini saglayin,
  • 180 derecedeki turbo firinda, 1 saat pisirin...

20 Şubat 2009 Cuma

Kara Lahana Salatasi

Basit ama benim cok lezzetli buldugum, balik ve tavugun yanina cok yakisan bir salata.
Malzemeler:
  • kara lahana, ince ince dogranmis,
  • konserve misir
  • 1-2 yemek kasigi mayonez
  • Hazirlanisi:
  • kisaca bütün malzemeyi karistirin...
  • not: kaliteli mayonez kullanmaya calisin. Istege bagli, yari yariya mayonez ve yogurt karisimi da kullanabilirsiniz.

Firinda kabakli ve Bursen (Boursin) Peynirli Somon baligi filetosu ile servis yapin...



19 Şubat 2009 Perşembe

Sevgililer günü Muffin'lari

Bu aralar evimizde cok sık muffın yapılıyor Hem kolay olusu, hemde lezzetli olusu, bunların yaninda 4 yas icin keyifli bir aktivite olusu, bana fırını sık sık 180 derecede ısıttırıyor.
Sevgililer günü icinde, sevdiklerimize bolca muffın yaptık. Büyükler icin daha ciddi süslerken, kücüklerin de asagidaki gibi cilginca süslemelerine izin verebilirsiniz.


  • Malzemeler: 12 muffın icin
  • 115gr katı yag
  • 1 cay bardagı seker
  • 2 yumurta (oda sıcaklıgında)
  • 1,5 cay bardagı un
  • 1/2 cay kasıgı soda(karbonat)
  • 1 cay kasıgı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 cay kasıgı limon suyu
  • 1 kahve fincan süt (oda sıcaklıgında)
  • 12lik muffın tepsisi ve muffın kagıtları
  • süslemek icin: krem santi, pasta boyasi ve rengarenk sekerler yada pasta susleri
  • kakolu muffın: 2 yemek kasıgı kakao, 1 avuc bitter cikolata parcalari,
  • üzüm ve cevizli muffın: 1 avuc ceviz, dövülmüs, 1 avuc kuru üzüm
  • Hazırlanısı;
  • fırını 180 derecede ısıtın
  • sade muffın icin, bütün malzemeyi eleyerek karıstırın
  • sütü asama asama ekleyerek kek kivamina getirin
  • karısık muffın icinse, malzemelerin gerisini ekleyin
  • muffın kagıtlarını, muffın tepsisine yerlstirin. Kagıtlarin sadece 3/4 ünü doldurarak harcı paylastırın, 15dk (turbo fırın), normal fırında 20 dk pisirin.
  • Tip: hava kabarcıklarını gidermek icin tepsiyi 1-2 kere tezgahın üstüne vurun, ki kek harcı kalıplara tam yerlessin, muffınların ortasındaki tümsekligi de bir tatlı kasıgıyla yanlara yayarak muffınların piserken duzgun bir sekil almasını saglayın.

  • Suslemek icin:

  • krem santiyi cirptikdan sonra, kullanacaginiz renk sayisina gore kaselere ayirin ve pasta renkleriyle renklendirin

  • muffınlarin uzerine sivayip, sekerlerle servis yapin...

13 Şubat 2009 Cuma

Yumurtalı, Sarımsak Çorbası

Bir supermarketin cıkardigi aylık dergide gordugum bu tarif adından dolayı beni cezbedince hemen denemeye karar verdim. Tekrar yapılacaklar listesine giriverdi bile...

  • Malzemeler: 4 kisilik
  • 4 yemek kasigi zeytinyagı
  • 2 dilim bayat ekmek, küp küp dogranmis
  • 5 dis sarımsak, dövülmüs
  • 1 cay kasıgı toz kırmızı biber
  • tuz, karabiber
  • 600ml tavuk suyu
  • 200ml krema
  • 4 yumurta
  • 50gr siyah zeytin, ince ince dogranmıs
  • 1 avuc maydonoz, ince kıyılmıs
  • 4 tane fırına dayanıklı corba kasesi
  • Hazırlanısı:
  • fırını 200 derecede ısıtın
  • orta ateste bir tencerede, zeytinyagini ısıtıp, ekmek dilimlerini ve sarımsakları pembelesene kadar kavurun,
  • tavuk suyu ve kremayı ekleyip, toz kirmizi biber, tuz, karabiber ile tatlandirin, kaynadiktan sonra 10 dk kisik atesde pismeye birakin,
  • corbayi, firina dayanikli kaselere paylastirin, her birinin ortasina birer yumurta kirip, corbalari firina verin, ara sira yumurtalarin pisip pismedigini kontrol edin, 5dk yeterli olabilir.
  • corbaları firından alın, üzerlerine dogranmıs zeytin ve maydonozu serpistirerek servis yapın...

7 Şubat 2009 Cumartesi

Enginarli Tost

Tam ogle saatinde bir arakadasimin beklenmedik ziyaretiyle baslayan panigim, "hazirda hic birseyim yok" korkusuyla bosaltigim buz dolabimindan cikan bu lezzet karisimini paylasmadan edemeyecegim. Hem sizinle paylasmak, hemde unutmamak icin buraya girmek istedim.Malzemeler: (malzemeyi elimde oldugu kadariyla kullandigim icin miktar veremeyecegim) Ben kullandigim malzemeleri yaziyorum ama alternetif malzemelerde yaninda mevcut.
  • 4 dilim tost ekmegi (2 kisi icin)
  • creme fraiche (Mayonez yada suzme yogurt da kullanabilirsiniz)
  • konserve enginar
  • domates, dogranmis
  • siyah yada yesil zeytin, ince dilimlenmis
  • taze kisnis (ya da maydonoz), dogranmis
  • motzeralla peyniri (yada beyaz peynir), elinizle 1er lokmalik dilimler haline getirin
  • zeytin yagi
  • limon suyu
  • tuz
  • Hazirlanisi:
  • ekmekleri kizartip, hafif soguyunca, creme fraiche'i dilimlerin üzerine sürün,
  • derin bir kapda, enginar, domates, zeytin, taze kisnis, motzeralla peynirini karistirip üzerine, zeytin yagi, limon suyu gezdirip, tuz atin
  • hazirladiginiz salatayi, creme fraiche'li ekmeklerin uzerinde servis yapin...

Kalamar Tava

Yagmurlu ve soguk gecen bir gunde eve kapanmis olmanin en guzel yani, sicacik evinde olduguna sukredip, disardaki sogugu izlemek olsa gerek. Sicak cikolatali sut ya da bir fincan kahve ile gunun tadini cikarmak. Boyle gunlerde nedense mutfakda daha yaratici ve daha pratik oluyorum. Hemen mutfaga girip cabucak birseyler uretip, vaktin cogunu koltuk ustunde, bir yanimda esim bir yanimda oglumuzla, TV seyrederken yaptigimi yiyip icelim istiyorum. Iste bu aksam ustu acligimizi giderecek, istahla, parmaklarimizla yiyebilecegimiz Kalamar Tava cikti o mutfaktan.Malzemeler: (ana yemek olarak 2 kisilik, aperaif olarak 4 kisilik)
  • kizartmak icin bolca yag,
  • 500g temizlenmis, 1 cm genisliginde halka halka dogranmis kalamar
  • 2 tatli kasigi tepeleme misir unu
  • 4 tatli kasigi tepeleme irmik
  • 1 cay kasigi tuz
  • 1 cay kasigi kirmizi toz kirmizi biber
  • Hazirlanisi:
  • kizartma yagini isitin,
  • misir unu, irmik, tuz ve kirmizi biberi, temiz bir poset vey aderin bir kapta karistirin,
  • kalamarlari bu karisima ekleyip, herbir kalamari bu karisima iyice bulayin,
  • ocaktaki yaginiz kizartma isisina ulasinca, 1-2 asamada kalamarlari kizartin ki, kizartma sirasinda birbirlerine yapismasinlar, kizarinca yagdan alin, 2-3 dakika yetecektir.
  • fazla yagini almak icin kagit havlunun ustune cikarin,
  • uzerine limon suyu sıkarak, tarator ya da sarmısak sosu ile servis yapın.
Tarator sosu, Sarmısak sosuna karsı...
Ben kalamari, tarator sos ile seviyorum, esim ise sarmisak sosu ile. Asagida 2 sosunda tarifi var.
  • TARATOR SOSU
  • ½ bayat ekmek içi
  • ½ su bardağı ceviz içi
  • 2 diş sarmısak, ezilmiş
  • ½ Limon suyu
  • ½ su bardağı su
  • kuz- kırmızıbiber
  • Hazirlanisi:
  • bütün malzemeyi, mutfak robotunda, yogurt kivamina gelene kadar karistirin, tadina bakip gerekirse ekleme yapin.

  • SARMISAKLI SOS
  • 3 yemek kasigi mayonez
  • 2 yemek kasigi yogurt
  • 2 dis sarmısak, dövülmüs
  • 1 avuc maydonoz, cok ince dogranmis
  • frenk sogani, ince dogranmis (istege bagli)
  • tuz
  • Hazirlanisi:
  • butun malzemeyi, ister robotda, ister elle karistirip, sos kabinda kalamarin yaninda servis yapin.

22 Ocak 2009 Perşembe

Cin usulu, Portakalli Tavuk

Bu ayin etkinligi Portakalagacinin ev sahipligi yaptigi, Portakalli tarifler. Bende ilk kez, favorim olan Portakalli Tavuk ve bu Cin usulu olan Portakalli Tavuk tarifimle katiliyorum.

Cin usulu, Portakalli Tavuk #1:13 yil once San Francisco'da tanistigim Cin mutfaginda tatdigim ve Cin mutfagina duskunlugumun baslangici olan bu yemek, biraz Amerikalilasmis olsada, baslangic icin ve evde kolayca yapilabilecek cok iyi bir secimdi.
Malzemeler; 4 kisilik
  • Bolca kizartmalik yag
  • 1 yumurta beyazi
  • 2 tepeleme tatli kasigi misir unu
  • 2 tatli kasigi soya sosu
  • 3 tavuk gogsu, kusbasi dogranmis
  • 2 dis sarimsak, ince ince dogranmis
  • 1 sogan, piyazlik dogranmis
  • 1/2 dal brokoli, ciceklere ayrilmis
  • 1 portakalin dilimleri
  • 1/2 portakalin suyu
  • Sos icin;
  • 5 yemek kasigi su
  • 5 yemek kasigi seker
  • 5 yemek kasigi ketcap
  • 5 yemek kasigi sirke
    Hazirlanisi;
  • sos malzemelerinizi karistirip beklemeye alin,
  • wok yada yayvan tavanizi isitip, sivi yagi dokup, yagi isitin,
  • yumurta beyazini kopurene kadar cirpin, misir unu ve soya sosunu ekleyin, cirpmadan nazikce karistirin, tavuk dilimlerini ekleyip tekrar karistirin,
  • kizgin yaga, tavuk parcalarinin birbirine yapismamasi icin 1-2 kerede ayri ayri kizartin. Tavuklari 2-3 dk'a renkleri beyaza donene kadar kizartin, tavuklari tavadan alip, kagit havlunun ustunde dinlendirin,
  • yagin 3/4 unu alin, kalan yagda, sarmisak, sogan ve brokoliyi kizartin, 1-2dk.
  • tavuklari da ekleyip, 1-2 dk daha beraber kizartin,
  • portakal dilimlerini ve portakal suyunu ekleyip, karistirin,
  • daha once hazirladiginiz sos karisimida ekleyip, 1-2 dakika tum yemegin isinmasini bekleyin,
    eger cok sulu ise, 1 tatli kasigi misir nisastasini, 2 tatli kasigi su ile cozdurup, yavas yavas yemege ekleyerek, kristirmaya devam edin, yemegin suyu, sos kivamini almali,
    sade pilav ile servis yapin...

Portakalli Tavuk #2

Bu tarif biraz olasun benim favori Cin Usulu Portakalli Tavugumu andirsada yine de farkli lezizlikte bir tarif. Digeri biraz tatli bu tarif ise acili, tatliligini sadece portakaldan aliyor. Tatli ve acinin, karisarak verdigi o nefis tadi bu yemekde tatmak mumkun. Bunun da yeri bir bambaska...Malzemeler: 4 kisilik
  • 4 portakal,
  • 500gr tavuk eti, kusbasi dogranmis
  • 2 demet taze sogan, 1 dali susleme icin ayirin, verevine kesin
  • 3 yemek kasigi sivi yag
  • 1 kirmizi taze aci biber, cekirdekleri ayiklanmis
  • 1/4 cay kasigi dövülmüs kisnis tohumu
  • 2 yemek kasigi sirke
  • 2 yemek kasigi soya sosu
  • 1 tatli kasigi nisasta
  • 1/2 su bardagi portakal suyu
    Hazirlanisi;
  • Portakallari asagida belirtilen metodu uygulayarak, beyaz kisimlari ve zarlari kalmayacak sekilde dilimleyin,
  • Taze soganlari 3cm uzunlugunda kesin, aci biberi ince ince kiyin nisasta ve soya sosunu kristirin, portakal suyu ve sirkeyi ekleyin
  • tavada, varsa wok'unuzda yagi isitin, tavuklari bu yagda kizartip, alin, uzerlerine kisnis serpin,
  • kalan yagda, taze sogan ve aci biberleri 1dk kizartin,hemen tavuklari ve portakallari ekleyin,
  • hemen, portakal sulu, soya soslu karisimi ekleyin, 1 tasim kaynatin, uzerine ayirdiginiz verevine kesilmis 1 taze sogani ve portakal dilimleri ile yemeginizi susleyerek servis yapin.

Minik, Portakalli-bademli Mifloy Sandevicleri

Minik, Portakalli-bademli Mifloy Sandevicleri Beklenemedik misafirler, bir fincan kahve icin ugradiklarinda, kahvenin yanina ikram edebilecegim bir sey yoksa, 10 dk icinde var edip, hayat kurtaran sandevuclerim. Hem cok kolay, hem cok sevimli hemde lezzetliler...

  • Malzemeler: 32 minik sandevuc icin,
  • 4 Mifloy Hamuru, bir yaprakdan 8 minik sandevuc cikiyor,
  • 1 avuc tuzsuz badem, kabuksuz (yaklasik 45gr)
  • 2 yemek kasigi seker,
  • 1 yumurta, cirpilmis
  • 2 portakal, dilimlenmis, zarlari soyulmus (metodu asagida aciklanmistir)
  • pudra sekeri
  • rondo/mutfak roboto, firin kagidi
    Hazirlanisi:
  • Firini isitin (turbo firin 180, normal 200 derece)
  • Badem, seker ve cirpilmis yumurtanin yarisini rondodan gecirin,
  • Mifloy hamurlarini tezgaha serip, uzerine bu yumurtali karisimi surun,
  • Mifloyun her birini, caprazlamasina kesip 4 buyuk ucgen olusturun, ortalarindan tekrar keserek minik ucgenler olusturun,
  • Minik ucgenleri, firin kagidina serip, kalan cirpilmis yumurtayi hamurlarin uzerine sürüp, firina atin, üzerleri hafif kizarana kadar pisirin. (benim turbo firinda 8dk'da kizardilar)
  • Bu arada portakallari, asagida acikladigim metodla dilimleyin, uzerlerine pudra sekeri serpin.
  • Miloylar firindan cikinca, her bir ucgenin aralarini sandevic gibi acin yada 2 ye ayirin,
    aralarina portakal dilimerini koyup, uzerine pudra sekeri serpip, servis yapin...
*** bu ucgen sandevucleri, recel, peynir vb gibi alternatiflerle de degerlendirebilirsiniz.
Portakalin dilimlenmesive zarindan ayrilmasi icin asagidaki metodu deneyebilisiniz.

  • Portakallari yikayin, keskin vede buyuk bir bicakla, alt ve ust kismini kesin,
  • 1 ve 2nci resimdeki gibi portakali dik tutarak, bicaginizla, portakalin formunu takip ederek, derince kabuklarini kesin.
  • Dis yuzunu portakaldan ayirdikdan sonra, dilimleme islemi icin, yine keskin bicaginizla dilimleri, zarlari arasinda V seklinde keserek dilimleyin.

13 Ocak 2009 Salı

Peynir Toplari



  • Malzemeler:
  • Keci peyniri (pastorize)
  • üzerini kaplamak icin, frenk sogani, maydonoz, tatli kirmizi toz biber, taze ogutulmus karabiber, taze nane, dereotu, taze soğan, haşhaş, taze kekik, susam, çörek otu , ceviz..vb...(taze yesillikler cok ince dogranmis olmali)
  • zeytin yagi ve bir tutam pul biber
  • hazirlanisi:
  • keci peynirini gerekirse, bir araya getirebilmek icin biraz zeytin yagi ile yogurun,
  • lokma buyuklugunde kucuk toplar halinde yuvarlayin.
  • ayri kaselerde, üzerini süslemede kullanacaginiz malzemeleri hazirlayin
  • dekorasyon icin, servis tabaginin dibine hafifce zeytin yagi gezdirip uzerine pul biber serpistirin, (beyaz servis tabaginda daha gosterisli oluyor)
  • peynir toplarini susleme malzemelerine bulayin, kurdan ile tasiyarak servis tabagina yerlestirip servis yapin.

2 Ocak 2009 Cuma

Yilbasi Yemegi

Yilbasinda, burada tanidigimiz nadir Turk arkadaslarimizdan birinin evine davetliydik. Bana meze yapma gorevi verildi. Kocasi hayatinda agzina alkol almamis ve bunun ustune hamile bir kadin olarak elimden geleni yapmaya calistim.

  • Benim mezelerim
  • Peynir Toplari
  • Acili ezme
  • Humus
  • Sarimsakli,yogurtlu havuc salatasi,
  • Arnavut cigeri
  • Kabak kizartma, sarimsakli yogurtlu
  • Antalya piyazi
  • Kolay pancar tursusu
Peynir toplari
Acili ezme, Havuc salatasi, HumusAcili ezme
  • 1/2 kg domates
  • 3 sogan
  • 3 dis sarimsak
  • 1 silme yemek kasigi acibiber salcasi
  • 1 silme yemek kasigi domates salcasi
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 avuc dolusu taze nane
  • 1/2 limon suyu
  • karabiber, aci pul biber, zeytin yagi, tuz
  • Hazirlanisi:
  • sogan, sarimsagi, nane ve maydanozu rondodan gecirin,
  • domatesleri ekleyip tekrar rondodan gecirin ve suyunu iyice suzun.
  • biber ve domates salcasi, aci pul biber, karabiber, tuz, limon suyu ve zeytin yagini ekleyip, iyice yogurun. buzdolabinda iyice soguduktan sonra servis yapin.
Humus
Malzemeler:
  • 1 nohut konservesi, yikanmis, kabuklari soyulmus
  • 3 dis sarimsak, tuz ile dovulmus
  • 1,5 limon suyu
  • 1,5 cay bardagi tahin
  • 2 cay kasigi kimyon
  • 100 ml su
  • Tuz
  • 2 yemek kasigi cicek yagi
  • 1 cay kasigi kirmizi biber
  • Hazirlanisi:
  • Butun malzemeleri mutfak robotuna koyun ve pure yapin.
  • Karisimi servis tabagina gecirip sekil verin.
  • Kucuk bir tavada cicek yagini isitin, kirmizi biberi ilave edin. Biber kopurunce atesten alin. Humusun uzerine dokun, servis yapin..
  • servis onerisi, tortilla ekmegi, lavas ekmegi yada pita ekmegini ücgen seklinde cips buyuklugunde kesin, uzerlerini zeytinyagi ile fircalayip 200°C deki firinda 5-7dk kizartin. dikkat edin cok cabuk yanabiliyorlar.
  • Humusu, bu kizarmis pide dilimleri ile servis yapin.
Sarimsakli yogurtlu havuc salatasi

Arnavut Cigeri
Kabak kizartma, sarimsakli yogurtlu
Antalya Piyazi
Kolay pancar tursusu


Posted by Picasa

29 Aralık 2008 Pazartesi

Rulo Köfte

Posted by Picasa

Firinda, beyaz peynirli Pirasa

Posted by Picasa
  • Malzemeler:
  • 6 ince pirasa
  • 3 yumurta
  • 225 ml yemeklik krema
  • 1 yemek kasigi kuru oregano (yoksa kekik)
  • 450 g patates, soyulmus, halka halka dogranmis
  • 150 g beyaz peynir kirintilari
  • Borcam, (2 lt lik firin tepsisi)
  • Hazirlanisi:
  • patatesleri 10dk tuzlu suda haslayin
  • firini 175 °C. de isitin
  • pirasalari, tepsiniz uzunlugunda kisaltin, boylamasina ortadan 2ye kesip, yikayin.
  • pirasalari, tuzlu suda 8 dk. haslayin. (ben uzun olduklari icin, borcamda, tuzlu suda 15dk firinda hasladim)
  • firindan alip hemen soguk suyla durulayin, suyunu suzun,
  • yumurtalari, kremayi, oregano'yu tuz ve karabiberle cirparak karistirin,
  • patatesleri borcamin dibine dizip, tuz ve karabiberle tatlandirin,
  • pirasalari patateslerin uzerine dizin,
  • beyaz peynir kirintilarini pirasanin uzerine serpistirip, kremali karisimi da uzerine dokun,
  • borcami, firinin orta kisminda 35dk, ya da uzeri hafif kahverengilesene kadar pisirin.
  • yesil salata ile servis yapin...

Findikli Mantar Dolmasi

Posted by Picasa

Tavuk Dürüm, avakado-havuc salatali

  • Malzemeler(4 kisilik):
  • 2 tavuk gögsü,
  • 4 yemek kasigi, soya sosu
  • aliminyum folyö
  • 125ml eksi krem ya da suzme yogurt
  • 2 yemek kasigi mayonez
  • taze nane 1 avuc, ya da 1 tatli kasigi kuru nane
  • 1 kirmizi sogan, cok kucuk dogranmis
  • 1 büyük havuc, rendelenmis
  • 1 avakado, dilimlenmis
  • 1 yesil limon suyu (yoksa sari limon)
  • 3 yesil sogan, salatalik dogranmis
  • 4 tortilla ekmegi
  • Hazirlanisi:
  • Firini 200 derecede isitin,
  • Tavuklari soya sosunda marine edin, en az 15 dk bekletin.
  • Sicak firinda 20 dk pisirin.*Sade haslanmis tavugu dilediginiz gib tatlandirarakda deneyebilirsiniz.
  • Tavugu serit serit dograyin.
  • Mayonez, eksi krem(ya da yogurt), havuc, sogan, naneyi karistirin.
  • Tavuk dilimlerini bu karisima ekleyip, tuz ve karabiberle tatlandirin,
  • Avakado dilimlerini, 2 yemek kasigi yesil limonun suyu ile karistirin.
  • Dürümün hazirlanisi:
  • Tortilla ekmegini sicak bir tavada 15er saniye isitin, ekmek iliyana, yumusayana kadar (bu islemi, ekmegi kolayca yuvarlayabilmek icin yapiyoruz, cok isitirsaniz ekmek kurur ve yuvarlamasi zorlasir, tadida kuru olur)
  • Tavuklu karisimi ekmegin oratasina yayin, avakado dilimlerini dizin, yesil sogan serpistirin, dürümü sarip servis yapin.
    Posted by Picasa

Pirasa böregi / Pirasa Tart



Posted by Picasa

Lahana Sarmasi

Posted by Picasa

Sulu Köfte

Posted by Picasa

Pancake, Amerikan krebi

Asagiya 2 tarif ekliyorum. 1ncisi krep mix'i icin, 2ncisi ise krep icin.
Tarifler Nigella Lawson'a ait.



Krep mix'i icin Malzemeler: 8 kisilik, bu mix'i uzun süre saklayabilirsiniz.
  • 8 cay bardagi (4 cup) un
  • 3-4 yemek kasigi seker
  • 3 tatli kasigi tepeleme kabartma tozu
  • 2 cay kasigi soda/karbonat
  • 1 cay kasigi tuz
  • Hazirlanisi:
  • bütün malzemeyi eleyerek, uzun sure saklamak amacli, bir kavonoza doldurup karistirin.
Krep icin malzemeler: 
  • 2 cay bardagi krep mix'i, (bu miktarla 4 kisi kahvaltida rahat doyar)
  • 1 yumurta
  • 2 cay bardagi süt
  • 1 tatli kasigi, tepeleme yag, eritilmis
  • Hazirlanisi:
  • ayri bir kapda yumurtayi cirpin, süt ile karistirip, krep mix'ini karisima ekleyin, cözülene kadar karistirin, eritilmis yagi ekleyin,
  • teflon tavayi orta atesde isitin, dibine bir firca yardimiyla ince bir kat sivi yagi sürün,
  • kepce yardimiyla krebinizi tavaya döküp, 10-15cm capinda, yaklasik 5mm kalinliginda krepler olusturun,
  • rengi kahverengilesene kadar kreplerin iki tarafini pisirin, cok uzun pisirmeyin, icinin pistiginden emin olunca ocakdan alin,
  • resimdeki servis icin, her kata tereyagi surup, pekmez yada bal dokup, kat kat ayni islemi tekrarlayin ya da; tavayi kaplayan krepler yapin, uzerine hemen tereyagini surun, bal yada pekmez döküp, rol yapin, pudra sekeri serpistirip servis yapin.

13 Aralık 2008 Cumartesi

Firinda Elma tatlisi

Cok leziz, cok kolay, cok sicak!
  • Malzemeler: 4 kisilik
  • 4 tane sert elma (ben elstar kullandim)
  • 75gr kati yag, oda sicakliginda
  • 75gr kahverengi seker
  • 1 portakalin suyu
  • yarim limonun suyu
  • 4 yemek kasigi krema(kahve kremasi yada sut)
  • 2 yemek kasigi ince badem dilimleri, kavrulmus
  • dondurma
  • Hazirlanisi
  • Firini 180 derecede isitin
  • elmalari kabuklu ve butun tutarak, gobeklerini cikarin
  • elmalarin etrafindan cok derin olmadan, kabuklari hafifce kesin (ekvator cizgisi gibi:) bu kabuklarin firinda patlamasini onlemek icin
  • kati yag ve sekeri guzelce karistirin ve elmalari bu karisimla doldurup tepsiye dizin
  • limon ve portakal suyunu elmalarin uzerine gezdirip, tepsiyi firina atip, 40dk pismeye birakin
  • elmalari tabaklara dizin, tepside kalan sosu sos tavasina aktarin, kremayi ekleyin.
  • sos hafif katilasip, sos kivamina gelince atesten alin, elmalarin uzerine paylastirin
  • kavrulmus badem ve dondurma ile servis yapin
  • afiyet olsun...

Bal Kabagi Corbasi

Bu da, bu sonbaharda denedigim ikinci turuncu corbaydi. Ozellikle bu corbanin tadindaki zenginlik, bir daha, bir daha, yaptirdi bu corbayi bana. Malzemeler: 6 kisilik
  • 1kg bal kabagi, temizlenmis, iri dilimlenmis
  • 1,5 lt sebze
  • 3 yemek kasigi zeytinyagi
  • 350gr havuc, iri dilimlenmi
  • 2 sogan, iri dogranmis
  • 1 cay kasigi toz kirmizi biber(aci)
  • 1 cay kasigi kimyon
  • tuz, karabiber
  • 125ml krem fresh yada 6 kasik kati yogurt (servis icin, olmasada olur)
  • 2 yemek kasigi taze kisnis(koriender), ince dogranmis
  • 1/2 yemek kasigi toz kisnis(koriender)
  • Hazirlanisi:
  • yagi tencerede isitin, kabak, havuc ve sogan dilimlerini karistirarak, 5dk kavurun
  • toz kirmizibiber, kimyon, tuz ve karabiberle tatlandirin,
  • sebze bulyonu ekleyin, kaynayinca, altini kisip, agzini kapatip, yaklasik 20 dk, kabaklar yumusayana kadar pisirin,
  • corbayi pure yapin,
  • corbanin ortasina bir kasik, krem fresh (ya da yogurt) koyup, taze kisnisle susleyip servis yapin.
  • afiyet olsun...
    **Bal kabagi yerine, yesil kabak ve kereviz karisimiyla da deneyebilirsiniz.

Havuc Corbasi ( Elma cipsleri ile)

Kulaga garip gelsede, hakikaten beklenenden daha farkli bir tada sahip. Bu saglikli corbaya biz bayildik. Cocuklar icin ideal bir lezzet. Denemeye deger, tavsiye ederim. malzemeler: 4 kisilik
2 yemek kasigi zeytinyagi

1 orta buyuklukte sogan, yemeklik dogranmis
2 dis sarimsak, dogranmis
1/2 kg havuc, temizlenmis, dilimlenmis
1/2 cay kasigi, tarcin
1/2 cay kasigi, kori
1/2 cay kasigi, zencefil tozu
1/2 cay kasigi, kirmizi toz biber
2 yemek kasigi salca
2 yemek kasigi pirinc
500ml sebze bulyonu
tuz, karabiber
limon

Elma cipsleri icin malzeme:

  • 2 sert elma
  • firin kagidi
  • Hazirlanisi:
  • firini 100 derecede isitin
  • elmalari 2ye kesip, orta kisimlarini cikarin. Cok ince (cips inceliginde) dilimleyin.
  • elma dilimlerini, firin kagiinin uzerine siralayin, yaklasik 90 dk. kurumalari icin firinda tutun. Cikarip sogumaya birakin.

Corbanin hazirlanisi

  • yagi isitip, sogan ve sarimsaklari ve sogani ekleyip 3dk kavurun
  • havuc dilimleri ekleyip bir kac dk. daha pisirin,
  • salcayi ekleyin, pirinc ve sebze bulyonu ekleyin, kayamaya birakin,
  • kaynayinca, tencerenin agzini kapatip, kisik ateste 15 dk corbanizi pisirin,
  • corbayi pure yapip, tuz, karabiber, limon suyu ile tatlandirin.
  • kaselerde servis yapip, bir tutam elma cipsini corbanin uzerine serpistirin...