Arsivimde birikmis bütün soslari bir araya getirip bölümler halinde yayanlamaya karar verdim. Bazi tarifler bana ait degil ve kime ait olduklarinida bilmiyorum. Yillardir toparlayip birikmis tarifler bunlar.
Bu Seride sirasiyla
1nci bölümde Makarna Sosları tarifler burda
2nci bölümde Izgara ve kırmızı et sosları
Beşamel Sos ................................................................
- Malzemeler ; 5 Litre
- 450 Gram Margarin
- 450 Gram Un
- 5 Litre Süt
- 125 Gram Rendelenmiş Soğan
- 2 Adet Karanfil
- 1 Adet Defne Yaprağı
Yapılışı ;
Margarin ve unu derin bir tavada beyaz meyaneyi hazırlayın ve soğumaya
bırakın.
Süte,soğan,karanfil ve defne yaprağını ekleyip bir taşım
kaynatın. Ateşten alıp bir kenarda 5 dk dinlendirin.
Ince bir süzgeçten geçirip
süzün ve sütü meyanın içine, pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli
karıştırarak yavaş yavaş ilave edin.
30 dk kısık ateşte, dibini tutmaması için
sürekli karıştırarak pişirin.
Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek
saklayın.
Naneli Sos ...................................................................
Not;bu sos sıcak ve soğuk kuzu ve koyun etiyle servis edilebilir
- Malzemeler ; 1 Litre
- 250 gram nane yaprakları
- 150 gram toz seker
- 200 ml su
- 700 ml sirke
Yapılışı ;
Nane yapraklarını kıyıp, toz
şekerle birlikte bir karıştırma kabına koyun.
Suyu bir taşım kaynatın. şekerli
nane yapraklarının üzerine dökün ve soğumaya bırakın.
Sirkeyi ekleyerek hepsini
beraber iyice karıştırınız.
Espanyol Sos ................................................................
- Malzemeler ; 1 Litre
- 3 kg küçük kırılmış sığır kemiği
- 300 gram margarin
- 150 gram havuç
- 150 gram soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 bağ maydanoz
- 200 gram domates salçası
- 175
gram un
- 5 litre su
Yapılışı ;
Kemikler yağda kızartılır. Soğan, havuç ve un ilave edilerek pembeleşinçeye
kadar kavrulur.
Salça ve 5 lt su ilave
edilir.
Maydanoz ve sarımsakda konarak 4-5 saat kaynatılır. Eksildikçe suyu
tamamlanır.
Süzgeçten süzülür diğer sosların yapımında kullanılır.
Demi Glace Sos ..............................................................
Not ; beşamel sos ,espanyol sos ve demi glace sos ana soslardır
- Malzemeler ; 1/2 Litre
- 0.5 lt espanyol sos
- ½ lt et
suyu
- 100 ml beyaz şarap
Yapılışı ;
Espanyol sos ve et suyu
birlikte kaynatılıp, içine beyaz şarap ilave edilir.
Servise hazırdır.
Diger
sosların yapımında kullanılır.
Not ; beşamel sos ,espanyol sos ve
demi glace sos ana soslardır
Avcı Sosu ........................................................................
Not ;bu sos ızgara veya sote et ,kümes hayvanlarının yanında servis edilebilir
- Malzemeler ; 1 Litre
- 125 gram margarin
- 200 gram mantar dilimlenmiş
- 50 gram
arpacık soğan ince kıyılmış
- 250 gram domates
- 200 ml sek beyaz şarap
- 1 litre demi glace sos (tarifi yukarda)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı ;
Margarini derin bir tavada eritin. Mantarları
atıp renk aldırmadan biraz sote edin.
Arpacık soğanları tavaya ilave edin ve 2-3
dk kısık ateşte pişirin.
Domatesi ve beyaz şarabı ekleyin.tavadaki karışımı yarı
yarıya kalıncaya kadar çektiriniz.
Demi glace sosu ilave ediniz ve kısık ateşte
uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.
Oluşan kefi alınız. Tuz ve karabiberi ilave
edip servise sunun.
Şatobriyan Sos ...............................................................
Not ; bu sos ızgara bonfilenin yanında servis edilebilir
- Malzemeler ; 1 Litre
- 50 gram arpacık soğan
- 50 gram
mantar bölünmüş
- 2 adet defne yaprağı
- 1 dal
fesleğen
- 200 ml beyaz şarap
- 1
litre koyulaştırılmış et suyu
- 100 gram tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çimdik karabiber
Yapılışı ;
Ince kıyılmış arpacık soğanı, mantar
parçaları, defne yaprağı, taze fesleğen ve beyaz şarabı derin bir tavaya koyup
2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirin.
Koyulaştırılmış et suyunu ilave edin ve kısık
ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.
Oluşan kefi alın.
Ince bir süzgeçten
geçirip süzün.
Tereyağını katıp karıştırın.tuz ve karabiberini ilave edip sosu
tamamlayınız.
Mantar Sos ......................................................................
Not ;bu sos ızgara veya sote sığır etlerinin yanında servis edilebilir
- Malzemeler ;
- 125 gram margarin
- 200 gram mantar dilimlenmiş
- 1 litre demi glace sos (tarifi yukarda)
- 200
ml beyaz şarap
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı ;
Margarinin 75 gramını bir tavada
eritin. Mantarları atıp renk almadan biraz sote edin.
Beyaz şarabı ekleyin ve
tavadaki karışımın 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirin.
Demi glace sosu ilave edin
ve sosu kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar çektirmeye devam edin.
Oluşan
kefi alın ve ateşi söndürün.
Kalan margarini ekleyin ve tuz, karabiberini ilave
edip kontrol ediniz.
Subiz Sosu .......................................................................
Not ;bu sos yumurta yemekleri ve fırında kızartılmış kuzu ve koyun etlerinin yanında verilir.
- Malzemeler ; 1 Litre
- 750 gram soğan doğranmış
- 100 gram
margarin
- 800 ml beşamel sos (tarfi yukarda)
- 1 çay
kaşığı tuz
- 1
çimdik karabiber
- 200 ml çiğ krema
Yapılışı ;
Soğanları kaynar suda
2-3 dk haşlayın ve iyice süzün.
Derin bir tavada margarini eritin.soğanları
ekleyip,kısık ateşte renk aldırmadan kavurun. Ateşi kısın.
Beşamel sosu ilave
edip, iyice karıştırın.
Tuz ve karabiberini ilave edin.
Sosun üzerini kapatıp
fırında 1 saat pişirin.
Ince bir süzgeçten geçirip, süzün ve temiz bir kaba
boşaltın.
Tekrar ısıtıp kremayı katıp karıştırın ve servise sunun.
Soğan Sosu ......................................................................
Not ;bu sos çok koyu kıvamdaolup,genellikle fırında kızartılmış koyun etlerinin yanında servis olunur
- Malzemeler ; 1 Litre
- 50 gram margarin
- 600 gram soğan ince dilimlenmiş
- 200 ml su
- 800 ml beşamel sos (tarifi yukarda)
- 100 ml çiğ krema
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 Çimdik karabiber
Yapılışı ;
Derin bir tavada
margarini ve soğanları ve suyu koyun. Üzerini
kapatın ve soğanlar yumuşayıp, su tamamen buharlaşıncaya kadar pişirin.
Beşamel
sosu ilave edip karıştırın ve bir taşım kaynatın. Ateşten alın.
Kremayı ekleyip
,tuz ve biberi ekleyip karıştırın.
Şeytan Sosu ...................................................................
Not ;bu sos ızgara et ve tavuk ,hindi yemeklerinin yanında servis edilebilir.
- Malzemeler ; 1 Litre
- 50 gram arpacık soğan
- 2
adet defne yaprağı
- 25 adet taze çekilmiş
karabiber
- 1
dal taze kekik
- 100 ml beyaz şarap
- 200 ml
sirke
- 1 lt demi glace sos
- 75 gram margarin
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Yapılışı ;
Arpacık soğanları, taze
çekilmiş karabiber, defne yaprağı, taze kekik, beyaz şarap ve sirkeyi derin bir
tavaya koyup, suyunu tamamen çektirin.
Demi glace sosu ekleyin, kısık ateşte 10 dk
pişirin.
Oluşan kefi alın.
Eğer gerekiyorsa biraz et suyu ilavesiyle kıvamını
inceltin.
Ince bir süzgeçten geçirip süzün. Sosu tekrar ateşe koyup bir taşım
kaynatın.
Margarini katıp karıştırın, tuzunu ekleyip sosu ateşten alın.
Toz
kırmızıbiber ekleyerek sosu tamamlayın.
1nci bölümdeki Makarna Soslari burda!
Görüsmek üzere!