18 Nisan 2012 Çarşamba

Soslar Bölüm2... IZGARA VE KIRMIZI ET SOSLARI


Arsivimde birikmis bütün soslari bir araya getirip bölümler halinde yayanlamaya karar verdim. Bazi tarifler bana ait degil ve kime ait olduklarinida bilmiyorum. Yillardir toparlayip birikmis tarifler bunlar.

Bu Seride sirasiyla 
1nci bölümde Makarna Sosları  tarifler burda
2nci bölümde Izgara ve kırmızı et sosları


Beşamel Sos ................................................................

  • Malzemeler ; 5 Litre 
  • 450 Gram Margarin 
  • 450 Gram Un
  • 5 Litre Süt                                                              
  • 125 Gram Rendelenmiş Soğan
  • 2 Adet Karanfil                                                     
  • 1 Adet Defne Yaprağı
Yapılışı ;
Margarin ve unu derin bir tavada beyaz meyaneyi hazırlayın ve soğumaya bırakın. 
Süte,soğan,karanfil ve defne yaprağını ekleyip bir taşım kaynatın. Ateşten alıp bir kenarda 5 dk dinlendirin.
Ince bir süzgeçten geçirip süzün ve sütü meyanın içine, pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak yavaş yavaş ilave edin.
30 dk kısık ateşte, dibini tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin.
Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.

Naneli  Sos ...................................................................

Not;bu sos sıcak ve soğuk kuzu ve koyun etiyle servis edilebilir 
  • Malzemeler ; 1 Litre
  • 250 gram nane yaprakları                                  
  • 150 gram toz seker
  • 200 ml  su                                                       
  • 700 ml sirke
Yapılışı ;
Nane yapraklarını kıyıp, toz şekerle birlikte bir karıştırma kabına koyun.
Suyu bir taşım kaynatın. şekerli nane yapraklarının üzerine dökün ve soğumaya bırakın.
Sirkeyi ekleyerek hepsini beraber iyice karıştırınız.

Espanyol Sos ................................................................

  • Malzemeler ; 1 Litre
  • 3 kg  küçük kırılmış sığır kemiği                         
  • 300 gram margarin
  • 150 gram  havuç                                                   
  • 150 gram soğan
  • 1 diş sarımsak                                                      
  • 1 bağ maydanoz
  • 200 gram domates salçası                                    
  • 175 gram  un
  • 5 litre su
Yapılışı ;
Kemikler yağda kızartılır. Soğan, havuç ve un ilave edilerek pembeleşinçeye kadar kavrulur.
Salça ve 5 lt su  ilave edilir.
Maydanoz ve sarımsakda konarak 4-5 saat kaynatılır. Eksildikçe suyu tamamlanır.
Süzgeçten süzülür diğer sosların yapımında kullanılır.

Demi Glace Sos ..............................................................

Not ; beşamel sos ,espanyol sos ve demi glace sos ana soslardır
  • Malzemeler ; 1/2 Litre
  • 0.5 lt   espanyol sos
  • ½  lt  et suyu
  • 100 ml  beyaz şarap
Yapılışı ;
Espanyol sos ve et suyu birlikte kaynatılıp, içine beyaz şarap ilave edilir.
Servise hazırdır.
Diger sosların yapımında kullanılır.

Not ; beşamel sos ,espanyol sos ve demi glace sos ana soslardır

Avcı Sosu ........................................................................

Not ;bu sos ızgara veya sote et ,kümes hayvanlarının yanında servis edilebilir
  • Malzemeler ; 1 Litre
  • 125 gram margarin
  • 200 gram  mantar dilimlenmiş
  • 50  gram  arpacık soğan ince kıyılmış                 
  • 250 gram  domates
  • 200 ml  sek beyaz şarap
  • 1 litre  demi glace sos (tarifi yukarda)
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı ;
Margarini derin bir tavada eritin. Mantarları atıp renk aldırmadan biraz sote edin.
Arpacık soğanları tavaya ilave edin ve 2-3 dk kısık ateşte pişirin.
Domatesi ve beyaz şarabı ekleyin.tavadaki karışımı yarı yarıya kalıncaya kadar çektiriniz.
Demi glace sosu ilave ediniz ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.
Oluşan kefi alınız. Tuz ve karabiberi ilave edip servise sunun.  

Şatobriyan Sos ...............................................................

Not ; bu sos ızgara bonfilenin yanında servis edilebilir
  • Malzemeler ; 1 Litre
  • 50 gram arpacık soğan                                        
  • 50 gram mantar bölünmüş
  • 2 adet defne yaprağı                                           
  • 1 dal fesleğen
  • 200 ml beyaz şarap                                             
  • 1 litre koyulaştırılmış et suyu
  • 100 gram tereyağı                                                
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çimdik karabiber
Yapılışı ;
Ince kıyılmış arpacık soğanı, mantar parçaları, defne yaprağı, taze fesleğen ve beyaz şarabı derin bir tavaya koyup 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirin.
Koyulaştırılmış et suyunu ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.
Oluşan kefi alın.
Ince bir süzgeçten geçirip süzün.
Tereyağını katıp karıştırın.tuz ve karabiberini ilave edip sosu tamamlayınız.

Mantar Sos ......................................................................

Not ;bu sos ızgara veya sote sığır etlerinin yanında servis edilebilir
  •  Malzemeler ; 
  • 125 gram margarin
  • 200 gram mantar dilimlenmiş
  • 1 litre  demi glace sos (tarifi yukarda)
  • 200 ml  beyaz şarap
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1  çay kaşığı karabiber
Yapılışı ;
Margarinin 75 gramını bir tavada eritin. Mantarları atıp renk almadan biraz sote edin.
Beyaz şarabı ekleyin ve tavadaki karışımın 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirin.
Demi glace sosu ilave edin ve sosu kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar çektirmeye devam edin.
Oluşan kefi alın ve ateşi söndürün.
Kalan margarini ekleyin ve tuz, karabiberini ilave edip kontrol ediniz.

Subiz Sosu .......................................................................

Not ;bu sos yumurta yemekleri ve fırında kızartılmış kuzu ve koyun etlerinin yanında verilir.
  • Malzemeler ; 1 Litre
  • 750 gram soğan doğranmış                                       
  • 100 gram margarin
  • 800 ml  beşamel sos (tarfi yukarda)                                                
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1  çimdik karabiber                                                  
  • 200 ml  çiğ krema
Yapılışı ;
Soğanları kaynar suda 2-3 dk haşlayın ve iyice süzün. 
Derin bir tavada margarini eritin.soğanları ekleyip,kısık ateşte renk aldırmadan kavurun. Ateşi kısın.
Beşamel sosu ilave edip, iyice karıştırın.
Tuz ve karabiberini ilave edin.
Sosun üzerini kapatıp fırında 1 saat pişirin.
Ince bir süzgeçten geçirip, süzün ve temiz bir kaba boşaltın.
Tekrar ısıtıp kremayı katıp karıştırın ve servise sunun.

Soğan Sosu ......................................................................

Not ;bu sos çok koyu kıvamdaolup,genellikle fırında kızartılmış koyun etlerinin yanında servis olunur
  • Malzemeler ; 1 Litre
  • 50 gram margarin
  • 600 gram soğan ince dilimlenmiş
  • 200 ml su                                                              
  • 800 ml beşamel sos (tarifi yukarda)
  • 100 ml çiğ krema                                                  
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1    Çimdik  karabiber
Yapılışı ;
Derin bir tavada margarini ve soğanları ve suyu koyun. Üzerini kapatın ve soğanlar yumuşayıp, su tamamen buharlaşıncaya kadar pişirin.
Beşamel sosu ilave edip karıştırın ve bir taşım kaynatın. Ateşten alın.
Kremayı ekleyip ,tuz ve biberi ekleyip karıştırın.

Şeytan Sosu ...................................................................

Not ;bu sos ızgara et  ve tavuk ,hindi yemeklerinin yanında servis edilebilir.

  • Malzemeler ; 1 Litre
  • 50 gram arpacık soğan                                          
  • 2 adet defne yaprağı
  • 25 adet taze çekilmiş karabiber                             
  • 1 dal taze kekik
  • 100 ml beyaz şarap                                                
  • 200 ml sirke
  • 1 lt  demi glace sos                                               
  • 75 gram margarin
  • 1 çay kaşığı tuz                                                       
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Yapılışı ;
Arpacık soğanları, taze çekilmiş karabiber, defne yaprağı, taze kekik, beyaz şarap ve sirkeyi derin bir tavaya koyup, suyunu tamamen çektirin.
Demi glace sosu ekleyin, kısık ateşte 10 dk pişirin.
Oluşan kefi alın.
Eğer gerekiyorsa biraz et suyu ilavesiyle kıvamını inceltin. 
Ince bir süzgeçten geçirip süzün. Sosu tekrar ateşe koyup bir taşım kaynatın.
Margarini katıp karıştırın, tuzunu ekleyip sosu ateşten alın.
Toz kırmızıbiber ekleyerek sosu tamamlayın.

1nci bölümdeki Makarna Soslari burda!

Görüsmek üzere!



5 yorum:

  1. Ne hoş tarifler bunlar boyle :))

    www.buketpoyraz.com

    YanıtlaSil
  2. Tesekkurler Buket! Sende gördügüm hoşluklarinda yaninda bunlar, sadece sos olarak kalir:)
    Harikasin!

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Nalan Hanım ,
    Feedback*
    Facebookta paylaşmak yerine faydalı bulduklarımı arşivlemeyi akılda kalması açısından daha uygun görüyorum O nedenle .Sos tariflerininzi Notlarım 'da paylaştım sakıncası yoksa .
    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, sevinirim bile. Haber verdigin ve linkledigin icin tesekkurler. Sevgilerimle...

      Sil
  4. Şeytan sosdeğilde devil sos olcaktı sanki o nalan hanım :) elinize sağlık bu arda :)

    YanıtlaSil