13 Şubat 2013 Çarşamba

Scones...recel ve kremsanti esliginde;

Hollanda da yasamaya basladiktan sonra ogrendigim Ingilizler'den alinma "High Tea" kavraminda, bas rol oynayan scone'lar ... 
Oysa ki Amerika da tanisip bildigim Scone ise baska birseydi, tik tik..
Hazirlama suresi 10-15dk. / Pisme süresi 8-10dk.
Scone'lari ilik yemelisiniz. Servise yakinken pisirmeli ve uzerine sereceginiz bir örtü ile yeme anina kadar sicak tutmalisiniz.
Scone'lari bir kac gun hazirlayip sekil verdikden sonra servis anina kadar derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Servis icin cikarip hemen firinlayin.
Malzemeler:
  • 1 yemek kasigi, pudra sekeri
  • 375gr, un
  • 1,5 yemek kasigi, kabarma tozu
  • 1 cimdik tuz
  • 220ml süt, üzerine sürmek icin extra
  • 30gr erililmis tuzsuz yag
  • servis icin recel ve hafif civik cirpilmis krem santi
  • Sconelari yuvarlak kesmek icin, 5cm capinda bardak ya da kurabiye kalibi kullanabilirsiniz.
Hazirlanisi:
  • Firini 200 derecede isitin,
  • Genis bir kapda, seker, un ve kabartma tozunu eleyin, tuzu ekleyin,
  • Bütün malzemeyi birbirlerini tutacak kivama gelene kadar elinizle karistirin (Yugurmayin!)
  • Un serpilmis tezgaha scone hamurunu döküp, yuvarlak sekil vererek toparlayin, 3cm kalinligina inene kadar ister elinizle basarak, ister oklava ile hamuru acin,
  • Yuvarlak pasta kesicisi yada bardakla, 5cm capinda sconelari kesin (bu noktada, kestikden sonra, derin dondurucuya atabilirsiniz),
  • Yagladiginiz tepsiye yada firin kagidina dizin,
  • üzerlerini süt ile fircalayip, 8-10dk renkleri hafif kahvelesene kadar pisirin,
  • Ilik tutup, recel ve biraz civik cirpilmis krem santi ile servis yapin...


Bu scone lari ilk kez sevgililer günü menüsünde yapmistim. Daha sonrada cayin yanina cesit olarak sikca yapildilar...sevgililer günü menüsü 

Bu da Amerika da tanismis bilmis oldugum Scone...



13 yorum:

  1. Nepnefis bir tarif , ellerine sağlık ;-)

    YanıtlaSil
  2. Tarif süper, denemek için can atıyorum. Ses vermen ne güzel...
    Çok öpüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yavas yavas donuyorum Elvan:)) Daha iyi hersey, hayat guzel, hayat normal!!! Bende cok operim!

      Sil
  3. İlk kez duydum adını:)
    Hollanda`da ekmekler pek iyi değilmiş diye duydum. Eşimin ailesi yazın gitmişti, doğru dürüst ekmek yok deyip durdular. Beyaz ekmeği ekmekten saymıyorlar zaten:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ha ha guldurdun beni Semi. Annemi hatirlatin bana. Yillardir Usa'ya Hollanda'ya gelir aylarca kalir bizimle. Her geri donusunde "bi dogru duzgun ekmek yiyemeden gidiyoruz gene" diye soylenerek gider:)) Ekmekden ne bekledigine bagli tabii.
      Benim USA da Scones diye bildigim ayri birseydi. Burda ki bu High tea ve scones ise ap ayri???Bildigim kadariyla Avustralyalilar dan gelme bir tarif.

      Sil
    2. Benimkiler Alman olduğundan ekmek konusunda sanırım hassaslar. Biliyorsun onlarda ekmek türleri çok ve tahıllı ekmek çok seviyorlar. Beyaz, sünger gibi ekmek hiç onlara göre değil. Bize geldiklerinde de seçiyorum alırken. Bizde de hep beyaz ekmek yaygın ama artık fırınlarda organik ekmek, tahıllı ekmek gibi seçenekler bulunuyor. Gene de Alman ekmeklerin yerini zor tutar ama sesleri çıkmıyor:) E gelin hanım o kadar hazırlıyor, daha ne yapsın:)))

      Sil
  4. Tarif çok güzel görünüyor.Bu tür tarifler de hep zorlanıyorum.Kaç gr,kaç kup olacaktı bir su bardağı neye denk geliyordu gibi sorunsallar benim yaratıcılığımı öldürüyor.İnatla ölçü kabı almaya direniyorum :)Halbuki verdiğin tarifte çok malzeme de yok,kolaylıkla yapılabilir.
    Görülen o ki Sevgililer günü sofranda kalbinin tüm sevgilileri için bardaklar mevcut...Sevgilerimle,ağzınızın tadı hiç bozulmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hamur isiyle benim de aram cok kotudur, hele ki icine maya giriyorsa.:)) Ama bu hep basariyla sonuclanan bir tarif. Dene derim! Butun iyi dileklerin karsilikli canim, cok tesekkurler guzel sozlerin icin!

      Sil
  5. cok güzel olmuslar nasıl canımm çektiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapiver hemen, cok kolay!
      Seni Instagram'da gormek cok hos oldu:)))

      Sil
  6. ayyyyyyyy ne sahane ama deneyebılırmıyım acaba bazen cok usenıyorum fakat tadııını bıldıgım ıcın hemen denemelıyım dıyorum:)

    YanıtlaSil