24 Kasım 2014 Pazartesi

Yilbasi kurabiyeleri / Christmas cookies

Yillardir kullandigim, yapimi kolay kullanimi guzel olan kurabiye tarifimi sizlerle paylasiyorum.
Sekil vermesi kolay, piserken kabarmayan bu tarifin en guzel yani, onceden hazirlayip, 5gun dolapda, 1 ay buzlukta bozulmadan saklanabiliyor olmasi.
Sadece yeni yil icin degil, her an her daim kullanabileceginiz, cocuklarla yapilabilecek kolay keyifli bir tarif.

Diger bir guzel yani ise bu temel tarifin icine yapilan farkli eklemelerle cesitli kurabiye tarifi elde edilmesi. Diger tarifleri baska bir postda yer verecegim....



Yaklasik 40-48 adet kurabiye cikiyor
Yapimi 30 dk.
Pisme suresi 12-15 dk.
Baslangicdan bitime 5 saat (4 saat dolapda bekliyor)
Firin 190C, turbo firinda 170C

Malzemeler:
250gr un (2cups)

1/2 cay kasigi kabartma tozu, (1/2teaspoon)
1/2 cay kasig tuz, (1/2teaspoon)
170gr tuzsuz yumusak margarin (1,5 sticks, (3/4 cup))
200gr seker (1cup)
1 buyuk yumurta
1/2 cay kasigi sivi vanilya (1/2teaspoon), yoksa 1 paket vanilya


Hazirlanisi:
- Once kuru malzemeleri, un, kabartma tozu, tuzu eleyip, ayri bir kapda karistirin,

- Buyuk bir kapda, yumusamis margarin ve sekeri orta hizdaki mixer ile cirpin, yaklasik 6dk.
- Yumurta ve vanilyayi ekleyin (paket vanilya ise kuru malzemelere ekleyin)
- Mixerin hizini dusurup kuru malzemeleri ekleyin, sadece karismasini saglayin, cok cirpmayin.
- Hamurumuz hazir.
- Hamuru 2 ya da 3e bolup, buyuk top halinde ya da uzun silindir halinde strech folyoya sarip dolapda en az 4 saat bekletin.

--Dolapda bekletmemizin nedeni;
4 saat dolapda kalmis hamur calisirken elimizden alacagi isiya daha uzun dayanir. Katiligi nedeniyle soguk hamura,sekil vermek de, hamuru acmak da daha kolay olur.


- Hamuru,2 firin kagidinin arasina koyup, kagidin uzerinden oklavayla 5mm inceliginde acin,
Istediginiz kaliplarla sekil vererek, firin kagidinin uzerine ya da yaglanmis tepsiye en az 2,5cm aralikla yerlestirip, firina surun.

- 190C da isitilmis firinda (turbo firin 170C), 12-15 dk pisirin. Kenarlari hafif pembelesmeye baslamissa, kurabiyeniz pismis demektir.

Susleme;
1- sekil verdiginiz kurabiyeleri glazur ve pudra sekeri ile susleyebilir,
2- Silindir halinde sarilmis hamuru, 5mm kalinliginda  dilim dilim keserek direk firina atabililirsiniz.
3- kurabiyeleri firina atmadan once seker serpip sonra firina surebilirsiniz.
4- Hamuru 3-3,5cm capinda toplar yapip, dovulmus findik/badem/ceviz sekerli karisimina bulayip firina atabilirsiniz. Arada kontrol ederek 15dk pisirin.
5- Erimis cikolatayi sIkma torbasina koyun, sagli sollu kurabiyenin uzerinden gecerek cikolatayla susleyin. Ya da bir kasikla ayni islemi yapmayi deneyebilirsiniz.


GLAZUR
Cizgi yada cerceve yapmak icin glazur tarifi;
120gr pudra sekeri (1cup)
1/2 cay kasigi sivi vanilya yada 1 paket vanilya
2-2,5 yemek kasigi sut ya da su (bunlari yariya indirip, yarisina limon suyu ekleyebilirsiniz)
renklendirici, istege bagli
- kuru malzeleri karistirip, sirasiyla damla damla  sivi malzemeleri ekleyin.
- kati ama birazda akiciligi olmali, (bir yere damlatin, hemen dagilmiyorsa kivami iyidir, yoksa pudra sekeri ekleyin - sikma torbasina koyup sekil verin.



Cizdiginiz sekilleri doldurmak, kurabiyenizi kaplamak icin bu tarife biraz daha fazla sut ya da su ekleyerek, akiciligini artirip sikma torbasi ile doldurma/kaplama islemini kolaylastirip tamamlayin.

Firin kagidindan SIKMA TORBASI yapimi bu video da cok guzel anlatilmis.

-- Hava almayacak sekilde sardiginiz hamur 5 gun buz dolabinda, 1 ay da buzlukda muhafaza edilebilir.
-- Buzlukdan cikardiginiz hamuru, bicakla kesilecek kivama gelene kadar buzdolabinda bekletin. 
-- Pismis kurabiyeleri, hava almayacak sekilde kapali bir kapda 1 hafta oda sicakliginda muhafaza edebilirsiniz.






1 yorum:

  1. Ah Nalan sen ne güzel süslemişsin böyle, ben bir türlü düzgün sıkamıyorum o glazur denen şeyi!!
    Yine deneyeceğim, hırs yaptım:)

    YanıtlaSil