15 Nisan 2009 Çarşamba

Krem peynirli, butterscoth soslu pasta


Malzemeler: 8-10 kisilik
  • 25gr yumasak tuzsuz kati yag
  • 125gr kahverengi seker
  • 100gr seker (varsa rietsuiker)
  • 4 büyük yumurta (oda sicakliginda)
  • 225gr kendinden kabartma tozlu un, elenmis (yada 225gr un, 1 tatli kasigi kabartma tozu,1 cay kasigi yemek sodasi karisimi, elenmis)
  • 2 cay kasigi vanilya-extract (yada 1 paket vanilya)
  • 2-3 yemek kasigi süt
  • 2 tane 20cm capinda yuvarlak kek tepsisi
  • firin kagidi

Butterscotch Sosu icin malzeme:

  • 50gr tuzsuz kati yag
  • 75gr kahverengi seker
  • 50gr seker (varsa rietsuiker)
  • 150gr bal
  • 120ml kremsanti
  • 1 cay kasigi vanilya-extract (yada 1/2 paket vanilya)

Hazirlanisi:

  • Firini 190C de isitin
  • tepsileri yaglayip, tabanina firin kagidi serin
  • yagi bir mixerle cirpin, sekerleri ekleyip kalilasana kadar mixerle cirpmaya devam edin.
  • 1 yumurta, 1 yemek kasigi un ekleyip karistirmaya devam edin. yumurtalar bitene kadar bu islemi tekrar edin,
  • vanilyayi ekleyin, kasikla nazikce karistirarak kalan unu ekleyip karisima yedirin,
  • yavasca süt ekleyerek kek kivamina getirin.
  • keki tepsilere bölüstürüp, 25dk pisirin. firindan alinca 10dk dinendirin, sonrada firin teline cevirip sogumaya birakin.

Sosun hazirlanisi:

Eksi kremli (sour krem) tart


30 Mart 2009 Pazartesi

Nohutlu Ekmek ve Korianderli cacik

ye#43 EKMEK
Bu ayki yemek etkinliginin sahibi http://binbircesni.blogspot.com/

Ekmek makinasina ihtiyac olmadan kolayca yapabileceginiz lezzetli bir ekmek
Malzemeler:

  • 250gr konserve nohut (ya da kuru nohut, 1 gece önceden islatilmis, 1,5 saat haslanmis)
  • 1 paket instant maya (ya da 20gr yas maya)
  • 300ml ilik su,
  • 500gr un
  • 1 cay kasigi seker
  • 2 cay kasigi tuz
  • yagli kagit
  • Hazirlanisi:
  • nohutlari, rondo/mixer yardimiyla püre haline getirin,
  • yas maya kullaniyorsaniz suda islatin
  • un, seker ve tuzu, nohut püresine karistirin,
  • su ve mayayi ekleyip, yogurarak elastik bir ekmek hamuru olusturun,
  • üzerini kapatip 1 saat mayalanmaya birakin,
  • firini 170 dereceye getirin, firina dayanikli bir kaba su koyup firina atin,
  • firin tepsisine yagli kagidi yerlestirin,ekmek hamurunu bir kez daha yogurun, yuvarlak sekil verip, tepsiye yerlestirin, firinin orta katinda, yaklasik 1 saat pisirin...
Korianderli cacik
Malzemeler:
  • 1 büyük salatalik, rendelenmis
  • 1 cay kasigi tuz
  • 4 dis sarimsak, dövülmüs
  • 1 bag koriander, ince kiyilmis
  • 1 kirmizi biber, ince kiyilmis
  • 400 ml süzme yogurt,
  • tuz-karabiber
  • limon suyu
  • Hazirlanisi:
  • rendelenmis salataligi tuzlayip 15dk dinlenmeye birakin, temiz bir beze yada suzgece koyup, saldigi suyu süzün (bu islem caciginizin sulanmasini engelliyor, ekmek banabileceginiz leziz bir dip oluyor)
  • sarimsagi, yogurdu, koriander ve kirmizi biberi ekleyip karistirin,
  • tuz-karabiber ve limon suyu ile tadlandirin...

Türk Pidesi

Size bir pide tarifi veremeyecegim, ama eldeki pideyi daha lezzetli yemenin bir yolunu gösterebilirim.
  • Malzemeler:
  • 1 büyük pide
  • 1 dal taze biberiye, dogranmis,
  • 2 dis sarimsak, dövülmüs,
  • iri tuz,
  • 2-3 yemek kasigi zeytin yagi
  • Hazirlanisi:
  • firni 190C'de isitin,
  • dövülmüs sarmisagi zeytin yagi ile karistirin, biberiyeyi ekleyin, 5 dk dinlendirin
  • bir firca yardimiyla pideyi, sarimsakli yag ile fircalayin,
  • iri tuz serpistirip firinda 3dk isitin...

Frenk Soganli Sucuklu Yumurta

Sucuklu yumurtayi meksika usulü misir ekmeginin yaninda servis yaptim. Cok leziz bir kombinasyon oldu...
 















malzemeler:
  • 2 yemek kasigi z.yagi
  • 1 büyük kirmizi sogan, yemeklik dogranmis
  • 150gr sucuk, iri dilimlenmis
  • 1 kirmizi biber, cekirdegi ayiklanmis, ince kiyilmis
  • 2 konserve dilimlenmis domates ya da 4 taze domates, ince kiyilmis
  • 100ml su
  • 4 büyük yumurta
  • üzeri icin, yesil biber, tazze sogan yada frenk sogani, ince kiyilmis.
Hazirlanisi:
  • Isitilmis 2 kasik yagda sogani kavurun, yaklasik 5dk.
  • Sucuklari ekleyin, sucuk yagini salana kadar pisirin
  • kirmizi biberi ekleyin,
  • domates dilimlerini ve 100ml suyu ekleyip kaynama noktasina gelince altini kisin. 12-15dk pisirin
  • yumurtalari kirip pismesini bekleyip, üzerine ince kiyilmis yesil biber, taze sogan yada frenk sogani serpistirip servis yapin...
Afiyet olsun...

13 Mart 2009 Cuma

Dil Baligi Nuggetlari (Goujons) ve Dereotlu Mayonez


Malzemeler: 3-4 kisilik

  • 2 derisiz dilbaligi filetosu, yada ince olmak kaydiyla, beyaz balik filetosu. Ben bu sefer Alaska Morina balığı filetosu kullandim,
  • 1 cay bardagi misir unu
  • tuz, taze karabiber
  • 2 cay bardagi galeta unu
  • 2 yumurta
  • 2 cay bardagi kizartma yagi, kizartma tavasinin büyüklügüne gore ayarlayin,
  • Dereotlu Mayonez:
  • 2 caybardagi mayonez
  • 1/2 bag dereotu, ince kiyilmis
  • 1/2 yesil limon (lime) suyu, yoksa limon suyu
  • Hazirlanisi:
  • mayonezi ve ince kiyilmis dereotunu karistirip, limon suyunu ekleyin, tuz ve karabiberle tatlandirip, balik yaninda servis yapin...

Baligin Hazirlanisi:

  • Filetolari 2-3 parmak kalinliginda dilimleyin, her bir filetodan yaklasik 8 dilim cikiyor,
  • misir ununu ayri bir kaba koyup, tuz ve karabiberle tatlandirin, yumurtalari bir kapda iyice cirpin, galeta ununu ayri bir kaba koyun,
  • balik dilimlerini sirasiyla, misir unu, yumurta, galeta ununa bulayip, firin telinin üzerine dizerek hazirlayin,
  • yagi, kizartma tavasinda orta atesde isitin, baliklari, yaklasik 2ser dk, kizartin, kizaranlari kagit havlunun üzerine cikartip, fazla yagini aldikdan sonra servis yapin...

Servis önerisi: Balik, dereotlu mayonez, iceberg salatasi ve Firinda Kabuklu Patates ile servis yapabilirsiniz...

tarif: Nigella Lawson

Yesil Limon (Lime) ile marine edilmis Tavuk ve Avakado dipi

Eski resimleri organize ederken, gecen sene kendimiz icin düzenledigimiz dogum günü partisinin resimlerini bulunca, tariflerle beraber bir nostalji yapamadan gecemedim.
Menude olanlar:
Yesil Limon(lime) ile marine edilmis Tavuk ve Avakado dipi
Malzemeler: yaklasik 20 kücük lokma icin
  • 2 büyük tavuk gögsü, 2,5cm'lik küp küp dogranmis, yaklasik 20 parca
  • bambu cöp sis, suda bekletilmis
  • ocak üstü izgara tavasi
    Marine icin:
  • 1 yesil limon(lime) suyu
  • 1 yemek kasigi bal
  • 2 yemek kasigi zeytinyagi
  • 2 aci yesil biber, cekirdekleri ayiklanmis, kücük dogranmis
  • 1 cay bardagi (15gr) taze kişniş, ince dogranmis
  • 1 cay kasigi tuz-karabiber
  • Hazirlanisi:
  • metal olmayan bir kapda,yesil limon suyu, bal, yag, biber, kişniş, tuz, karabiberi iyice karistirip üzerini kapatip, buzdolabinda bekletip en az 1 saat marine edin,
Avakado dipi icin malzemeler:
  • 1 avakado, cekirdegi cikarilmis, soyulmus
  • 3 dal taze sogan, ince kiyilmis
  • 1 yemek kasigi sirke, varsa kirmizi sarap sirkesi
  • 1 yemek kasigi zeytinyagi
  • 1 cay bardagi eksi krem ya da süzme yogurt
  • tuz-karabiber
  • süsleme icin taze kişniş, ince kiyilmis
  • hazirlanisi:
  • elle yada rondoda, avakadoyu iyice ezip, bütün dip malzemlerini ekleyip, üzerini kapatip, dolapda 1/2 saat bekletin
SERVIS:
  • tavuk küplerini cöp sislere takin
  • izgara tavasini isitin,
  • tavuklarin her bir tarafini yaklasik 5dk izgarada kizartin, ince kiyilmis taze kişnişle süsleyip, avakado dip ile sicak servis yapin...
Kaynak: Hors D'oeuvres, Eric Treuille & Victoria Blashford-Snell

Karisik Sebze Salatasi

Malzemeler: 4 Kisilik
  • 1 buyuk boy havuc, rendelenmis
  • konserve misir
  • 4-5 yaprak kirmizi lahana, yikanmis ve ince kiyilmis
  • 4-5 yaprak beyaz lahana, yikanmis ve ince kiyilmis
  • 300gr brokoli, ciceklerine ayrilmis, yikanmis
  • 1 domates, küp dogranmis
  • 2 tatli kasigi zeytinyagi
  • 1 tatli kasigi limon suyu
  • 1 tatli kasigi balzamik sirkesi
  • tuz
  • kekik
    Hazirlanisi:
  • brokoli, domates, rendelenmis havuc, misir ve lahanalari bir salata kabina koyun karistirin
  • bir kasede, zeytin yagi, limon suyu, balzamik sirkesini ve tuz , kekigi karistirip sebzelere ekleyin,
  • 1/2 saat dolapda bekletip servis yapin...
    Kaynak: Sofra dergisi, 2008

Taze Soganli ve Ton Balikli Salata

Malzemeler: 4-6 Kisilik
  • 2 demet taze sogan, ince kiyilmis
  • 2 su bardagi donudurulmus yada taze bezelye
  • 2 su bardagi su
  • 5-6 dal maydonoz, dogranmis
  • 2 corba kasigi zeytinyagi
  • 250gr Ton baligi konservesi, parcalara bölünmüs
  • tuz-karabiber
  • üzeri icin: 2 corba kasigi zeytinyagi ve 1/2 limon suyu.
    Hazirlanisi:
  • 2 bardak suya tuz ve karabiber ekleyip, bu suda bezelyeleri haslayin,
  • üzerine maydonozlari ekleyin, 1-2dk. birlikte pisirip, süzün ve sogumaya birakin,
  • bir tavada, taze soganlari zeytin yagi ile soteleyin, 2-3 dk
  • haslanmis bezelyeleri ilave edip karistirin, servis tabagina alin,
  • ton baligi parcalarini ekleyin. limon suyu ve zeytinyagini karistirip uzerine gezdirin, gerekirse tuz ve karabiberle tatlandirin, servis yapin...
    kaynak: Sofra dergisi, 2008

Arpa Sehriyesi Salatasi

Malzemeler:
  • 1lt (4 su bardagi) taze tavuk suyu yada bulyon
  • 1,5 su bardagi arpa sehriyesi
  • 1 konserve nohut, yikanmis, süzülmüs
  • 1,5 su bardagi, kirmizi-sari kiraz domates, yariya kesilmis
  • 3/4 su bardagi ince kiyilmis kirmizi sogan
  • 1/2 su bardagi ince kiyilmis taze feslegen
  • 1 avuc dolusu taze nane, ince kiyilmis
  • 1/2 cay bardagi salata sosu, tarifi asagida
  • tuz,
  • taze ögütülmüs karabiber
  • Hazirlanisi:
  • kaynayan tavuk suyunda sehriyeleri yaklasik 7dk haslayin. sehriyelerin diri pismis olmasina dikkat edin. suyunu süzüp, sogumaya birakin.
  • soguyan sehriyelere nohut, domates, sogan, nane, feslegen ve salata sosunu ekleyip, tuz ve karabiberle tatlandirin, oda sicakliginda servis yapin...

Salata sosu malzemeleri: yaklasik 1,5 cay bardagi sos icin

  • 1/2 cay bardagi kirmizi sarap sirkesi yada normal sirke
  • 1/4 cay bardagi limon suyu
  • 1 cay kasigi bal
  • 1 cay kasigi tuz
  • taze ögütülmüs kara biber, cay kasiginin ucu ile
  • 1 cay bardagi sizma zeytin yagi
  • Hazirlanisi:
  • zeytinyagi haric bütün malzemeleri iyice karistirin,
  • yavas yavas z.yagini ekleyerek bu karisima yedirin, tuz ve karabiber ile tatlandirin.

Kaynak: http://www.foodnetwork.com/ tarif: Giada De Laurentiis

Cop sisde feslegenli Motzeralla peyniri


Malzemeler: 20 Çöp şiş icin
  • 1 kirmizi biber, közlenmis
  • 1 dis sarimsak, dövülmüş
  • 1 yemek kaşigi limon suyu
  • 4 yemek kaşigi zeytinyagi
  • 1/2 cay kaşigi tuz
  • 1 cay kaşigi taze karabiber, ögütülmüş
  • 20 adet baby motzeralla, yada küp seklinde lokmalik dogranmis(2cm) motzeralla peyniri
  • 1 cay bardagi ince kiyilmis taze feslegen
  • 20 kiraz domates, ikiye kesilmis
  • 20 büyük taze feslegen yapragi
  • 20 bambu cöp şiş
  • Hazirlanisi:
  • Közlenmis biberleri cok kücük dograyin, sarimsak, limon suyu, zeytin yagi, tuz ve taze karabiberi metal olmayan bir kapda iyice karistirin
  • motzerallalari ekleyip bu karisimla iyice kaplayin,
  • üzerini kapatip, en az 30dk oda sicakliginda marine edin.
  • kiyilmis feslegenleri ekleyip motzerallalari ezmeden nazikce karistirin.
  • cöp şişlere, yarim domates, motzeralla, feslegen yapragi, dometes olmak üzere sirasiyla dizip, oda sicakliginda servis yapin...
Tip: motzerallalari 3 gün önceden marine edip, hava almayan bir kapda buzdolabinda muhafaza edebilirsiniz. Çöp şişlere servis yapmadan 4 saat once dizebilir, hava almayan bir kapda servis anina kadar buzdolabinda saklayabilirsiniz.Kaynak: Hors D'oeuvres, Eric Treuille & Victoria Blashford-Snell

Cay sandevicleri "Füme somon balığı ve Freng soganli Salatalik sandevicleri"

Frenksoğanlı (Chive), Füme Somon Balığı Cay Sandevicleri ve
Frenkmaydonozlu (Chervil), Salatalik Cay Sandevicleri

Frenksoğanlı (Chive), Füme Somon Balığı Cay Sandevicleri,
Malzemeler: 10 sandevic icin,
  • 175 gr krem peyniri
  • 1 cay bardagi (15gr) frenksoğanı, ince kıyılmıs
  • 1/2 limon kabuğu rendesi
  • 1 yemek kasığı limon suyu
  • 10 kahverengi tost ekmeği dilimi
  • 200gr Füme somon balığı dilimleri
  • karabiber
  • 45 gram margarin
  • Hazirlanisi:
  • krem peynir, frenksoğanı, limon kabugu rendesi ve limon suyunu karistirin
  • 5 tost ekmeğinin üzerine sürün, somon dilimleirni yerlestirin, karabiberle tatlandirin,
  • kalan 5 dilim ekmeğede krem peynirli karisimdan sürüp, somonlu dilimlerin üzerine kapatin,
  • keskin bir bicakla, ekmeklerin kenarlarini kesin,
  • ekmek dilimlerinin büyüklügune gore, sandevicleri istege göre 2-3-4'e kesip, 2-3 parmak genisliginde sandevicler yaratin, servis yapin... resimdekiler 4 de kesilmis, 3,5cm genisligindeler.
Tip: sandeviclerin kenarlarini kesmeden ve dilimlemeden 1 gün onceden hazirlayabilir, hava almayacak sekilde kapatip buzdolabinda muhafaza edebilirsiniz. Servis yapmadan 3 saat once kesip, dilimleyip servise hazirlayabilirsiniz...
Frenkmaydonozlu (Chervil), Salatalik Cay Sandevicleri,
Malzemeler: 10 sandevic icin,
  • 1 orta boy salatalik, ince dilimlenmis
  • 1/2 cay kasigi tuz
  • 90gr margarin, oda sicakliğinda
  • 10 beyaz tost ekmeği dilimi
  • karabiber
  • 3 yemek kasiği dolusu frenkmaydonozu, ince kiyilmis
  • Hazirlanisi:
  • salatalik dilimlerini, bir süzgece koyup, tuzlayin. üzerini kapatip 1 saat dinlendirin. tuz salataliklarin fazla suyunu salmasina yardimci olacakdir.
  • salataliklari, kagit havlu yardimiyla kurulayin,
  • 5 ekmek dilimini margarinleyin, salatalik dilimlerini dizin,
  • karabiber ve frenkmaydonuzu serpistirin, diger dilimleri üzerlerine kapatin,ekmek dilimlerinin büyüklügune gore, sandevicleri istege göre 2-3-4'e kesip, 2-3 parmak genisliginde sandevicler yaratin, servis yapin... resimdekiler 4 de kesilmis, 3,5cm genisligindeler.
Tip: sandeviclerin kenarlarini kesmeden ve dilimlemeden 8 saat onceden hazirlayabilir, hava almayacak sekilde kapatip buzdolabinda muhafaza edebilirsiniz. Servis yapmadan 3 saat once kesip, dilimleyip servise hazirlayabilirsiniz...
Kaynak: Hors D'oeuvres, Eric Treuille & Victoria Blashford-Snell

Izgara edilmis Kabakli Kanepeler

Malzemeler: yaklasik 24 adet

  • 1 kücük patlican (yaklasik 100gr),
  • 75 gr yagli peyaz peynir
  • tuz-karabiber
  • 12 kahverengi tost ekmegi
  • 2 büyük kabak
  • 1 yemek kasigi zeytinyagi
  • 2 büyük közlenmis biber
  • ocak üstü izgara tavasi
  • Hazirlanisi:
  • patlicani, ister ocak üstünde, ister 200C deki firinda 30-40dk közleyin,
  • kabuklarini soyun, mutfak robotona koyup püre yapin, sogumaya birakin,
  • peyaz peynir, tuz karabiber ekleyip, robotdan bir kez daha gecirin.
  • firini 150C de isitin, ekmek dilimlerini, firinda her bir tarafini 5-7 dk tost edip, sogumaya birakin.
  • kabaklarinizi sebze soyacagi yardimiyla, uzunlamasina ince ince dilimleyin(5mm),
  • kabaklari bir firca ile iki tarafini yaglayip, izgara tavasinda her bir tarafini yaklasik 2 dk, izgaranin cizgileri cikana kadar kizartin,
  • ekmek dilimlerini, büyüklüklerine göre 2ye ya da 3e dilimleyin,
  • közlenmis biber ve kabaklari bu ekmek dilimlerinin olcüsüne góre kesin,
  • ekmeklerin üzerine, patlican harcindan sürün, biber dilimlerini yerlestirin, 4 kabak dilimini (resimdeki gibi) biberlerin üstüne dizin,
  • keskin bir bicakla kanepelerin kenarlarini düzeltip servis yapin...

Kaynak: Martha Stewart's Hors D'oeuvres handbook

Bal ve susamla bulanmis Kokteyl Sosisleri

Hem cok kolay, hem de cok lezizizler. Resimlerini cekemeden bitmislerdi:)
Malzemeler: yaklasik 30 sosis icin
  • 500gr kokteyl sosisleri, (yada normal sosis lokmalik dilimlenmis)
  • 2 tatli kasigi susam (farkli bir tat icin, 4 tatli kasigi dogranmis taze biberiye)
  • 1 tatli kasigi bal
  • Hazirlanisi:
  • firini 180C de isitin
  • sosisleri yaglanmis genis bir firin tavasina koyup 20dk pisirin, sosisleri cevirip diger 15dk daha firinda pisirin,
  • sosisleri derin bir kaba alip, susamlari serpistirip, bali üzerleine gezdirip, sosislere iyice yedirin, sicak servis yapin...

Tip: sosisleri 1 gün önceden pisirip, servis yapmadan once aliminyum kagit icinde 200C deki frinda 10dk isitip, bal ve susam ekleyip servis yapabilirsiniz.

Günesde kurutulmus domatesli fasulye dipi

resimde, ortadaki dip
Malzemeler: (yaklasik 1,5 su bardagi dip icin)

  • 400gr beyaz fasulye konservesi
  • 8 dilim günesde kurutulmus domates(yag icinde olanlardan)
  • 1 dis sarimsak, dövülmüs
  • 2 tatli kasigi taze biberiye, ince kiyilmis
  • 5 yemek kasigi zeytinyagi,
  • 2 yemek kasigi sirke (varsa kirmizi sarap sirkesi)
  • 125ml (1 cay bardagi) su
  • tuz ve karabiber
  • Hazirlanisi:
  • su haric bütün malzemeleri rondo/mutfak robotunda pure yapin
  • kademe kademe suyu ekleyerek kivamini ayarlayin, tuz ve karabiberle tatlandirin.
  • üzerini kapatip, tadini almasi icin 30dk buzdolabinda bekletin, soguk servis yapin...
  • Tip: bu dipi 3 gün onceden hazirlayip, hava almayacak bir kapda buzdolabinda muhafaza edebilirsiniz.

Kaynak: Hors D'oeuvres, Eric Treuille & Victoria Blashford-Snell

Nane ve beyaz peynirli, Közlenmis biber dipi

resmin en sagindaki dip,
Malzemeler: ( yaklasik 1,5 su bardagi dip icin)
  • 3 közlenmis kirmizi biber
  • 200gr beyaz peynir
  • 200gr krem peyniri
  • 1 dis sarimsak, dövülmüs
  • 1 avuc dolusu taze nane, ince kiyilmis
  • 4 yemek kasigi zeytinyagi
  • 2 yemek kasigi limon suyu
  • tuz, karabiber
  • Hazirlanisi:
  • bütün malzemeleri rondo/mutfak robotunda pure yapin
    gerekirse, kademe kademe 1er tatli kasigi su ekleyerek kivamini ayarlayin, tuz ve karabiberle tatlandirin.
  • üzerini kapatip, tadini almasi icin 30dk buzdolabinda bekletin, soguk servis yapin...
Tip: bu dipi 3 gün önceden hazirlayip, hava almayacak bir kapda buzdolabinda muhafaza edebilirsiniz.
Kaynak: Hors D'oeuvres, Eric Treuille & Victoria Blashford-Snell

10 Mart 2009 Salı

Portakalli, Cevizli Kurabiye


  • Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
  • 1 tutam tuz
  • 2 yumurta
  • 4 çorba kaşığı katıyağı
  • 1 su bardağı dovulmus ceviz yada fındık
  • 1 portakal kabugu rendesi,
  • 1 paketten biraz az kabartma tozu
  • üzerine:yumurta beyazı ve bir tutam seker
  • Hazirlanisi:
  • firini 180C de ısıtın.
  • un, kabartma tozu ve tuzu karıstırarak bir kaba eleyin.
  • yumurtalari hafifce cirpin, kati yagi ve sekeri ekleyip, karıstırın.
  • dövülmüs ceviz/fındık ve portakal kabugu rendesini ekleyin
  • bu karışıma, unlu karisimi ekleyip, karıstırın.
  • cevizden biraz daha ufak parçalar koparıp yuvarlak şekil verin. (ben yuvarlak bir kalipla keserek sekil verdim.)
  • üzeri icin, bir yumurtanin beyazini cirpin ve 1 tatli kasigi su ekleyip tekrar cirpin, bu karısımla, kurabiyeleri fircalayip, bir tutam sekeri bu kurabiyelerin uzerine serpistirin
  • tepsiye dizip 180C'de üzerleri hafif kızarana kadar pişirin. Turbo firinda 15dk yetiyor...

7 Mart 2009 Cumartesi

Tava Böregi

Malzemeler:
  • 3 yufka
  • 2 yumurta, cirpilmis
  • 1 cay bardagi süt
  • 1/2 caybardagi sivi yag
  • beyaz peynir, ufalanmis
  • 2 yesil sogan, ince dogranmis
  • maydonoz, ufak dogranmis
  • kirmizi toz biber
  • Hazirlanisi:
  • cirpilmis yumurta, süt ve yagi karistirin
  • ufalanmis peyaz peyniri, maydonoz, yesil sogan ve kirmizi toz biberi karistirin
  • yufkalari büyük parcalara bölüp 2'ye bölüstürün,
  • ilk sira tavanin yanlarindan tasacak sekilde dizin, yumurtali harcdan bolca sürün, bu islemi 1,5 yufka icin tekrarlayin
  • orta kata geldiginizde de yumurtali harcdan sürüp, hazirladiginiz peynirli ici dökün,
  • kalan yufkalari da ayni sekilde dizip, en üst kat haric, yumurtali harcdan bolca sürün,
  • yanlardan sarkan yufkalarla boreginizi kapatip, ocaginizi yüksek ateste acin, tava isininca altini kisin,
  • kizarinca, cevirip üst kismini da pisirin, üzerine margarin sürüp servis yapin...
  • Tip; ayni malzemelerin miktarlarini arttirarak 200 derecede ki firinda 20-25 dk. pisirerek de yapabilirsiniz. 6 yufka, 3 yumurta, 1,5 cay bardagi süt, 1 cay bardagi sivi yag, ic malzemelerini istediginiz miktarda, peynirli, kiymali-pirasali, patatesli olarak hazirlayabilirsiniz.

26 Şubat 2009 Perşembe

Zencefil ve tarcinli, Havuclu Kek

"Baharatli Tarifler" etkinligine hangi tarifle katilacagimi düsünürken, aklima meshur havuclu kekimle katilmak geldi. Malzemeler:
  • 4 yumurta, en az 1 saat oda sicakliginda bekletilmis
  • 2 cay bardagi seker
  • 2 cay bardagi sivi yag
  • 4 cay bardagi un
  • 1 cay kasigi kabartma tozu, tepeleme
  • 1 cay kasigi soda/karbonat, tepeleme
  • 1 cay kasigi tarcin, tepeleme
  • 1 cay kasigi rendelenmis taze zencefil yada 1/2 cay kasigi zencefil tozu
  • 1/2 cay kasigi limon suyu
  • 2 cay bardagi ceviz, irice dövülmüs
  • 3 su bardagi havuc, rendelenmis
  • 1 tutam tuz
  • kek kalibi icin, 1 kasik kati yag, bir avuc un
  • Hazirlanisi:
  • turbo firini 180, normal firini 200 derecede isitin,
  • kek kalibinizi, kati yag ile iyice yaglayin, unu serpistirin, fazlasini eleyin
  • yumurta ve sekeri iyice cirpin, yagi ekleyip karistirin, (bu noktadan sonra mixer kullanmayin)
  • un, tarcin, kabartma tozu, karbonat, tuzu eleyerek yumurtali karisima ekleyin, cirpmadan bir kasik yardimiyla karistirin,
  • ceviz, havuc ve limon suyunu ekleyip, harc karisana kadar karistirin,
  • harcinizi kek kalibina dökün, kalibi 1-2 kere tezgaha vurarak, harcin kalibda iyice yerlesmesini saglayin,
  • 180 derecedeki turbo firinda, 1 saat pisirin...

20 Şubat 2009 Cuma

Kara Lahana Salatasi

Basit ama benim cok lezzetli buldugum, balik ve tavugun yanina cok yakisan bir salata.
Malzemeler:
  • kara lahana, ince ince dogranmis,
  • konserve misir
  • 1-2 yemek kasigi mayonez
  • Hazirlanisi:
  • kisaca bütün malzemeyi karistirin...
  • not: kaliteli mayonez kullanmaya calisin. Istege bagli, yari yariya mayonez ve yogurt karisimi da kullanabilirsiniz.

Firinda kabakli ve Bursen (Boursin) Peynirli Somon baligi filetosu ile servis yapin...



19 Şubat 2009 Perşembe

Sevgililer günü Muffin'lari

Bu aralar evimizde cok sık muffın yapılıyor Hem kolay olusu, hemde lezzetli olusu, bunların yaninda 4 yas icin keyifli bir aktivite olusu, bana fırını sık sık 180 derecede ısıttırıyor.
Sevgililer günü icinde, sevdiklerimize bolca muffın yaptık. Büyükler icin daha ciddi süslerken, kücüklerin de asagidaki gibi cilginca süslemelerine izin verebilirsiniz.


  • Malzemeler: 12 muffın icin
  • 115gr katı yag
  • 1 cay bardagı seker
  • 2 yumurta (oda sıcaklıgında)
  • 1,5 cay bardagı un
  • 1/2 cay kasıgı soda(karbonat)
  • 1 cay kasıgı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 cay kasıgı limon suyu
  • 1 kahve fincan süt (oda sıcaklıgında)
  • 12lik muffın tepsisi ve muffın kagıtları
  • süslemek icin: krem santi, pasta boyasi ve rengarenk sekerler yada pasta susleri
  • kakolu muffın: 2 yemek kasıgı kakao, 1 avuc bitter cikolata parcalari,
  • üzüm ve cevizli muffın: 1 avuc ceviz, dövülmüs, 1 avuc kuru üzüm
  • Hazırlanısı;
  • fırını 180 derecede ısıtın
  • sade muffın icin, bütün malzemeyi eleyerek karıstırın
  • sütü asama asama ekleyerek kek kivamina getirin
  • karısık muffın icinse, malzemelerin gerisini ekleyin
  • muffın kagıtlarını, muffın tepsisine yerlstirin. Kagıtlarin sadece 3/4 ünü doldurarak harcı paylastırın, 15dk (turbo fırın), normal fırında 20 dk pisirin.
  • Tip: hava kabarcıklarını gidermek icin tepsiyi 1-2 kere tezgahın üstüne vurun, ki kek harcı kalıplara tam yerlessin, muffınların ortasındaki tümsekligi de bir tatlı kasıgıyla yanlara yayarak muffınların piserken duzgun bir sekil almasını saglayın.

  • Suslemek icin:

  • krem santiyi cirptikdan sonra, kullanacaginiz renk sayisina gore kaselere ayirin ve pasta renkleriyle renklendirin

  • muffınlarin uzerine sivayip, sekerlerle servis yapin...

13 Şubat 2009 Cuma

Yumurtalı, Sarımsak Çorbası

Bir supermarketin cıkardigi aylık dergide gordugum bu tarif adından dolayı beni cezbedince hemen denemeye karar verdim. Tekrar yapılacaklar listesine giriverdi bile...

  • Malzemeler: 4 kisilik
  • 4 yemek kasigi zeytinyagı
  • 2 dilim bayat ekmek, küp küp dogranmis
  • 5 dis sarımsak, dövülmüs
  • 1 cay kasıgı toz kırmızı biber
  • tuz, karabiber
  • 600ml tavuk suyu
  • 200ml krema
  • 4 yumurta
  • 50gr siyah zeytin, ince ince dogranmıs
  • 1 avuc maydonoz, ince kıyılmıs
  • 4 tane fırına dayanıklı corba kasesi
  • Hazırlanısı:
  • fırını 200 derecede ısıtın
  • orta ateste bir tencerede, zeytinyagini ısıtıp, ekmek dilimlerini ve sarımsakları pembelesene kadar kavurun,
  • tavuk suyu ve kremayı ekleyip, toz kirmizi biber, tuz, karabiber ile tatlandirin, kaynadiktan sonra 10 dk kisik atesde pismeye birakin,
  • corbayi, firina dayanikli kaselere paylastirin, her birinin ortasina birer yumurta kirip, corbalari firina verin, ara sira yumurtalarin pisip pismedigini kontrol edin, 5dk yeterli olabilir.
  • corbaları firından alın, üzerlerine dogranmıs zeytin ve maydonozu serpistirerek servis yapın...

7 Şubat 2009 Cumartesi

Enginarli Tost

Tam ogle saatinde bir arakadasimin beklenmedik ziyaretiyle baslayan panigim, "hazirda hic birseyim yok" korkusuyla bosaltigim buz dolabimindan cikan bu lezzet karisimini paylasmadan edemeyecegim. Hem sizinle paylasmak, hemde unutmamak icin buraya girmek istedim.Malzemeler: (malzemeyi elimde oldugu kadariyla kullandigim icin miktar veremeyecegim) Ben kullandigim malzemeleri yaziyorum ama alternetif malzemelerde yaninda mevcut.
  • 4 dilim tost ekmegi (2 kisi icin)
  • creme fraiche (Mayonez yada suzme yogurt da kullanabilirsiniz)
  • konserve enginar
  • domates, dogranmis
  • siyah yada yesil zeytin, ince dilimlenmis
  • taze kisnis (ya da maydonoz), dogranmis
  • motzeralla peyniri (yada beyaz peynir), elinizle 1er lokmalik dilimler haline getirin
  • zeytin yagi
  • limon suyu
  • tuz
  • Hazirlanisi:
  • ekmekleri kizartip, hafif soguyunca, creme fraiche'i dilimlerin üzerine sürün,
  • derin bir kapda, enginar, domates, zeytin, taze kisnis, motzeralla peynirini karistirip üzerine, zeytin yagi, limon suyu gezdirip, tuz atin
  • hazirladiginiz salatayi, creme fraiche'li ekmeklerin uzerinde servis yapin...

Kalamar Tava

Yagmurlu ve soguk gecen bir gunde eve kapanmis olmanin en guzel yani, sicacik evinde olduguna sukredip, disardaki sogugu izlemek olsa gerek. Sicak cikolatali sut ya da bir fincan kahve ile gunun tadini cikarmak. Boyle gunlerde nedense mutfakda daha yaratici ve daha pratik oluyorum. Hemen mutfaga girip cabucak birseyler uretip, vaktin cogunu koltuk ustunde, bir yanimda esim bir yanimda oglumuzla, TV seyrederken yaptigimi yiyip icelim istiyorum. Iste bu aksam ustu acligimizi giderecek, istahla, parmaklarimizla yiyebilecegimiz Kalamar Tava cikti o mutfaktan.Malzemeler: (ana yemek olarak 2 kisilik, aperaif olarak 4 kisilik)
  • kizartmak icin bolca yag,
  • 500g temizlenmis, 1 cm genisliginde halka halka dogranmis kalamar
  • 2 tatli kasigi tepeleme misir unu
  • 4 tatli kasigi tepeleme irmik
  • 1 cay kasigi tuz
  • 1 cay kasigi kirmizi toz kirmizi biber
  • Hazirlanisi:
  • kizartma yagini isitin,
  • misir unu, irmik, tuz ve kirmizi biberi, temiz bir poset vey aderin bir kapta karistirin,
  • kalamarlari bu karisima ekleyip, herbir kalamari bu karisima iyice bulayin,
  • ocaktaki yaginiz kizartma isisina ulasinca, 1-2 asamada kalamarlari kizartin ki, kizartma sirasinda birbirlerine yapismasinlar, kizarinca yagdan alin, 2-3 dakika yetecektir.
  • fazla yagini almak icin kagit havlunun ustune cikarin,
  • uzerine limon suyu sıkarak, tarator ya da sarmısak sosu ile servis yapın.
Tarator sosu, Sarmısak sosuna karsı...
Ben kalamari, tarator sos ile seviyorum, esim ise sarmisak sosu ile. Asagida 2 sosunda tarifi var.
  • TARATOR SOSU
  • ½ bayat ekmek içi
  • ½ su bardağı ceviz içi
  • 2 diş sarmısak, ezilmiş
  • ½ Limon suyu
  • ½ su bardağı su
  • kuz- kırmızıbiber
  • Hazirlanisi:
  • bütün malzemeyi, mutfak robotunda, yogurt kivamina gelene kadar karistirin, tadina bakip gerekirse ekleme yapin.

  • SARMISAKLI SOS
  • 3 yemek kasigi mayonez
  • 2 yemek kasigi yogurt
  • 2 dis sarmısak, dövülmüs
  • 1 avuc maydonoz, cok ince dogranmis
  • frenk sogani, ince dogranmis (istege bagli)
  • tuz
  • Hazirlanisi:
  • butun malzemeyi, ister robotda, ister elle karistirip, sos kabinda kalamarin yaninda servis yapin.

22 Ocak 2009 Perşembe

Cin usulu, Portakalli Tavuk

Bu ayin etkinligi Portakalagacinin ev sahipligi yaptigi, Portakalli tarifler. Bende ilk kez, favorim olan Portakalli Tavuk ve bu Cin usulu olan Portakalli Tavuk tarifimle katiliyorum.

Cin usulu, Portakalli Tavuk #1:13 yil once San Francisco'da tanistigim Cin mutfaginda tatdigim ve Cin mutfagina duskunlugumun baslangici olan bu yemek, biraz Amerikalilasmis olsada, baslangic icin ve evde kolayca yapilabilecek cok iyi bir secimdi.
Malzemeler; 4 kisilik
  • Bolca kizartmalik yag
  • 1 yumurta beyazi
  • 2 tepeleme tatli kasigi misir unu
  • 2 tatli kasigi soya sosu
  • 3 tavuk gogsu, kusbasi dogranmis
  • 2 dis sarimsak, ince ince dogranmis
  • 1 sogan, piyazlik dogranmis
  • 1/2 dal brokoli, ciceklere ayrilmis
  • 1 portakalin dilimleri
  • 1/2 portakalin suyu
  • Sos icin;
  • 5 yemek kasigi su
  • 5 yemek kasigi seker
  • 5 yemek kasigi ketcap
  • 5 yemek kasigi sirke
    Hazirlanisi;
  • sos malzemelerinizi karistirip beklemeye alin,
  • wok yada yayvan tavanizi isitip, sivi yagi dokup, yagi isitin,
  • yumurta beyazini kopurene kadar cirpin, misir unu ve soya sosunu ekleyin, cirpmadan nazikce karistirin, tavuk dilimlerini ekleyip tekrar karistirin,
  • kizgin yaga, tavuk parcalarinin birbirine yapismamasi icin 1-2 kerede ayri ayri kizartin. Tavuklari 2-3 dk'a renkleri beyaza donene kadar kizartin, tavuklari tavadan alip, kagit havlunun ustunde dinlendirin,
  • yagin 3/4 unu alin, kalan yagda, sarmisak, sogan ve brokoliyi kizartin, 1-2dk.
  • tavuklari da ekleyip, 1-2 dk daha beraber kizartin,
  • portakal dilimlerini ve portakal suyunu ekleyip, karistirin,
  • daha once hazirladiginiz sos karisimida ekleyip, 1-2 dakika tum yemegin isinmasini bekleyin,
    eger cok sulu ise, 1 tatli kasigi misir nisastasini, 2 tatli kasigi su ile cozdurup, yavas yavas yemege ekleyerek, kristirmaya devam edin, yemegin suyu, sos kivamini almali,
    sade pilav ile servis yapin...

Portakalli Tavuk #2

Bu tarif biraz olasun benim favori Cin Usulu Portakalli Tavugumu andirsada yine de farkli lezizlikte bir tarif. Digeri biraz tatli bu tarif ise acili, tatliligini sadece portakaldan aliyor. Tatli ve acinin, karisarak verdigi o nefis tadi bu yemekde tatmak mumkun. Bunun da yeri bir bambaska...Malzemeler: 4 kisilik
  • 4 portakal,
  • 500gr tavuk eti, kusbasi dogranmis
  • 2 demet taze sogan, 1 dali susleme icin ayirin, verevine kesin
  • 3 yemek kasigi sivi yag
  • 1 kirmizi taze aci biber, cekirdekleri ayiklanmis
  • 1/4 cay kasigi dövülmüs kisnis tohumu
  • 2 yemek kasigi sirke
  • 2 yemek kasigi soya sosu
  • 1 tatli kasigi nisasta
  • 1/2 su bardagi portakal suyu
    Hazirlanisi;
  • Portakallari asagida belirtilen metodu uygulayarak, beyaz kisimlari ve zarlari kalmayacak sekilde dilimleyin,
  • Taze soganlari 3cm uzunlugunda kesin, aci biberi ince ince kiyin nisasta ve soya sosunu kristirin, portakal suyu ve sirkeyi ekleyin
  • tavada, varsa wok'unuzda yagi isitin, tavuklari bu yagda kizartip, alin, uzerlerine kisnis serpin,
  • kalan yagda, taze sogan ve aci biberleri 1dk kizartin,hemen tavuklari ve portakallari ekleyin,
  • hemen, portakal sulu, soya soslu karisimi ekleyin, 1 tasim kaynatin, uzerine ayirdiginiz verevine kesilmis 1 taze sogani ve portakal dilimleri ile yemeginizi susleyerek servis yapin.

Minik, Portakalli-bademli Mifloy Sandevicleri

Minik, Portakalli-bademli Mifloy Sandevicleri Beklenemedik misafirler, bir fincan kahve icin ugradiklarinda, kahvenin yanina ikram edebilecegim bir sey yoksa, 10 dk icinde var edip, hayat kurtaran sandevuclerim. Hem cok kolay, hem cok sevimli hemde lezzetliler...

  • Malzemeler: 32 minik sandevuc icin,
  • 4 Mifloy Hamuru, bir yaprakdan 8 minik sandevuc cikiyor,
  • 1 avuc tuzsuz badem, kabuksuz (yaklasik 45gr)
  • 2 yemek kasigi seker,
  • 1 yumurta, cirpilmis
  • 2 portakal, dilimlenmis, zarlari soyulmus (metodu asagida aciklanmistir)
  • pudra sekeri
  • rondo/mutfak roboto, firin kagidi
    Hazirlanisi:
  • Firini isitin (turbo firin 180, normal 200 derece)
  • Badem, seker ve cirpilmis yumurtanin yarisini rondodan gecirin,
  • Mifloy hamurlarini tezgaha serip, uzerine bu yumurtali karisimi surun,
  • Mifloyun her birini, caprazlamasina kesip 4 buyuk ucgen olusturun, ortalarindan tekrar keserek minik ucgenler olusturun,
  • Minik ucgenleri, firin kagidina serip, kalan cirpilmis yumurtayi hamurlarin uzerine sürüp, firina atin, üzerleri hafif kizarana kadar pisirin. (benim turbo firinda 8dk'da kizardilar)
  • Bu arada portakallari, asagida acikladigim metodla dilimleyin, uzerlerine pudra sekeri serpin.
  • Miloylar firindan cikinca, her bir ucgenin aralarini sandevic gibi acin yada 2 ye ayirin,
    aralarina portakal dilimerini koyup, uzerine pudra sekeri serpip, servis yapin...
*** bu ucgen sandevucleri, recel, peynir vb gibi alternatiflerle de degerlendirebilirsiniz.
Portakalin dilimlenmesive zarindan ayrilmasi icin asagidaki metodu deneyebilisiniz.

  • Portakallari yikayin, keskin vede buyuk bir bicakla, alt ve ust kismini kesin,
  • 1 ve 2nci resimdeki gibi portakali dik tutarak, bicaginizla, portakalin formunu takip ederek, derince kabuklarini kesin.
  • Dis yuzunu portakaldan ayirdikdan sonra, dilimleme islemi icin, yine keskin bicaginizla dilimleri, zarlari arasinda V seklinde keserek dilimleyin.

13 Ocak 2009 Salı

Peynir Toplari



  • Malzemeler:
  • Keci peyniri (pastorize)
  • üzerini kaplamak icin, frenk sogani, maydonoz, tatli kirmizi toz biber, taze ogutulmus karabiber, taze nane, dereotu, taze soğan, haşhaş, taze kekik, susam, çörek otu , ceviz..vb...(taze yesillikler cok ince dogranmis olmali)
  • zeytin yagi ve bir tutam pul biber
  • hazirlanisi:
  • keci peynirini gerekirse, bir araya getirebilmek icin biraz zeytin yagi ile yogurun,
  • lokma buyuklugunde kucuk toplar halinde yuvarlayin.
  • ayri kaselerde, üzerini süslemede kullanacaginiz malzemeleri hazirlayin
  • dekorasyon icin, servis tabaginin dibine hafifce zeytin yagi gezdirip uzerine pul biber serpistirin, (beyaz servis tabaginda daha gosterisli oluyor)
  • peynir toplarini susleme malzemelerine bulayin, kurdan ile tasiyarak servis tabagina yerlestirip servis yapin.